Vijesti

74 novih potencijalnih darivatelja pridružilo se Hrvatskom registru u Gospiću

Na akciji održanoj u ponedjeljak, 19. ožujka u Gospiću u prostoru Kulturno informativnog centra, Hrvatskom registru dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica pridružilo se 74 novih potencijalnih darivatelja.


Ova akcija održana je na inicijativu učenika i djelatnika Osnovne škole dr. Jure Turića i njihove učeničke zadruge “Vodarica Marta” te školske pedagoginje, gospođe Anke Nikšić kako bismo zajedno pomogli oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem.

Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade Ana Rukavina, izrazila je zadovoljstvo odazivom i organizacijom akcije u Gospiću: „Od srca zahvaljujem učeničkoj zadruzi „Vodarica Marta“, svim učenicima i djelatnicima Osnovne škole dr. Jure Turića te svima koji su danas postali članovi velike obitelji naše Zaklade; moji Ličani su još jednom pokazali svoju plemenitost i veliko srce u pomaganju oboljelim osobama u Hrvatskoj, ali i izvan granica naše domovine.”

Svaka akcija koju Zaklada organizira diljem Hrvatske nosi poruku „lijek je u nama“. Time Zaklada želi još jednom podsjetiti građane da u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote oboljelih od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži. Što je veći broj upisanih u Hrvatski registar, veća je i mogućnost da se spasi život oboljelima, a prvi korak je upis u Hrvatski registar. Ako se utvrdi HLA kompatibilnost s oboljelom osobom, možemo joj pomoći da se izliječi.

Tijekom jedanaest uspješnih godina rada, Zaklada je uz pomoć brojnih građana povećala broj potencijalnih darivatelja s početnih 150 na današnjih 59.382 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Iz Hrvatskog registra izdano je ukupno 87 transplantanta za hrvatske i inozemne pacijente čime je 87 teško oboljelih osoba iz Hrvatske i inozemstva dobilo priliku za život.


 

Komentari

Komentara


Foto: Facebook Ana Rukavina

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close