KulturaTurizam

7.svibnja: Split slavi dan svoga zaštitnika

Kontradiktorna je činjenica da Splićani svoj grad promoviraju kao Dioklecijanov grad iako je upravo taj rimski car odgovoran za ubojstvo njihovog sveca-zaštitnika.


Dan grada Splita obilježava se 7. svibnja u čast svetkovine svetog Dujma, katoličkog biskupa i mučenika, koji je zaštitnik grada (ujedno i Splitsko-makarske nadbiskupije). Ta svetkovina, koja se obilježava više stoljeća, naziva se Sudamja (Su-sveti, damja-Dujam), a Splićani je jednostavno zovu fešta svetoga Duje ili fjera svetog Duje. Iako je sv. Dujam ubijen u travnju 304. godine spomendan mu se slavi u svibnju kako se proslava ne bi spojila s pomićnim blagdanom Uskrsa.

Sveti Dujam (lat. Domnius) bio je biskup Salone u vrijeme rimskog cara Dioklecijana (vladao od 284. do 305. godine) koji je poznat po progonu kršćana. Rođen je u Siriji u 3. stoljeću, u bogatoj obitelji, a za svećenika se školovao na znamenitom učilištu i velikom centru grčke kulture u Antiohiji. Nakon propovijedanja po Siriji odlazi u misionarsko djelovanje u tadašnju rimsku provinciju Dalmaciju.

U najvećem rimskom dalmatinskom gradu Saloni postaje biskup (284.) naslijedivši Venancija. Za vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana ubijen je po naredbi rimskog namjesnika Dalmacije Marka Aurelija Junija u gradskom amfiteatru Salone, a pokopan je izvan gradskih zidina na sjevernom groblju danas poznatom pod nazivom Manastirine.

Nakon što je Milanskim ediktom 313. godine kršćanstvo izjednačeno s ostalim religijama u Rimskom Carstvu narod je javno počeo štovati Dujma kao sveca i mučenika. Početkom 5. stoljeća nad njegovim grobom podignuta je bazilika koja je srušena kada je Salona razorena od strane združenih avarsko-slavenskih snaga.

Sveti_Dujam_unutrasnjost_Split

Većina preživjelog stanovništva sklonila se u obližnju Dioklecijanovu palaču kada i počinje pravi razvoj grada koji se uskoro širi izvan zidova palače. Sam grad u dokumentima nazivao se latinskim imenom Spalatum. Splitski biskup Ivan Ravenjanin je sredinom 7. stoljeća organizirao da se relikvije sv. Dujma prenesu u Dioklecijanov mauzolej, koji je preuređen u katedralu, gdje se i danas čuvaju i prikazuju se na svečev spomendan.

Najstariji izvor o proslavi Sudamje je u odredbama Splitskog statuta iz 1312. godine u kojem se donose posebne odredbe o proslavi i štovanju sv. Dujma. Kontradiktorna je činjenica da Splićani svoj grad promoviraju kao Dioklecijanov grad, iako je upravo taj rimski car odgovoran za ubojstvo njihovog sveca-zaštitika.

Što se tiče samog grada Splita tijekom stoljeća bio je pod mnogim vlastima: Bizantom, hrvatskim narodnim vladarima, hrvatsko-ugarskim kraljevima, Mlećanima, Francuzima i Habsburgovcima. U 20. stoljeću ulazi u sastav Kraljevine Jugoslavije, a za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je pod talijanskom okupacijom. Partizanske snage Split su oslobodile 1944. godine te je u sastavu komunističke Jugoslavije do 1991. godine i osamostaljenja Hrvatske.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Izvor: povijest.hr | Foto: split katehetski-nadbiskupija-split

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close