Zdravlje

7 savjeta protiv hrkanja koje vrijedi isprobati

Ljudi najviše hrču kad spavaju na leđima jer se udahnuti zrak sudara s tkivom u grlu i stvara vibraciju poznatu kao hrkanje. Spavanje na boku, dijeta ili pročišćavanje nosa su neka od rješenja, piše 24sata


1. Zatvorite usta

Ako spavate s otvorenim ustima, dolazni zrak iz usta i nosa udara mekano tkivo na stražnjem dijelu grla i stvara vibraciju, stvarajući karakterističan zvuk hrkanja. Oko 45% odraslih ponekad hrče, a 25% redovito hrče – najčešći uzrok tome je disanje na usta

Oko 10% djece također hrče, često zbog povećanih adenoida koje se smanjuju do sedme godine. No dok u većini slučajeva djeca prerastu hrkanje, odrasli su skloni pogoršavanju.

2. Otvorite nos

Začepljeni nos, zbog kojeg svi hrču, se može odčepiti pomoću raznih slanih otopina koje brzinski razrjeđuju i uklanjaju sluz nakupljenu u sinusima i nosnoj šupljini.

3. Smanjite masne naslage oko vrata

Masne naslage oko vrata stežu dišne puteve. Češće se pojavljuju kod muškaraca nego kod žena, pa je to i jedan od razloga zašto muškarci u prosjeku više hrču nego žene. Kod žena, jedan od uzroka hrkanja je i kratki i deblji vrat. Kod ovog problema jedino rješenje je gubitak težine.

4. Provjerite zagriz

foto: You Tube Povlačenje čeljusti (retrognatija) može pridonijeti hrkanju jer će se tijekom spavanja jezik vjerojatno spustiti prema grlu i ometati dišne puteve. To je najlakše provjeriti da zagrizete, a ako su vam gornja i donja čeljust nisu poravnane, imate nepravilan zagriz. U tom slučaju najjednostavnije je nabaviti neku od udlaga protiv hrkanja kojih ima i na našem tržištu.

Pročitajte više na 24sata


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close