VijestiTech

7. rujna – jedan je od najzanimljivijih datuma u automobilskoj povijesti

1896. u Provanceu održana prva kružna autoutrka, 1914. pariški taksisti prevezli 6000 vojnika na bojišnicu na Marni, 1979. Chrysler proglasio bankrot i od američkog Kongresa zatražio jamstvo zajma, 1936. rođen Brian Hart, britanski konstruktor motora za Formulu 1…


Prva svjetska utrka održana po principu vožnje u krug, u kojoj su sudionici više puta prolazili istim putem, organizirana je 7. rujna 1896.  Prijavljeno je pet benzinskih i dva električna automobila, a početak je bio vrlo spor, te je nezadovoljna publika počela vikati na natjecatelje da nabave poštene konje.

No kada su ulovili zamah automobili su ubrzali, a pobjedu je ostvario Anthony L. Riker u elektromobilu vlastite proizvodnje. Na kraju trodnevnih natjecanja struja je uvjerljivo nadmašila benzin, Frank Duryea je na trećem mjestu morao priznati nadmoć oba električna automobila.

Početkom rujna 1914. njemačke su se trupe nalazile na rijeci Marni, na samo 50-ak kilometara od Pariza, napredujući prema metropoli. Brzo prebacivanje trupa na bojišnicu tada je još bilo veliki logistički problem, no najrazvijenija automobilska nacija tadašnje Europe ingeniozno se okrenula korištenju novih, dotad nezamislivih tehnologija.

Pariški taksisti u jednom su danu, 7. rujna 1914. na front uspjeli prevesti oko 6000 vojnika, koji su ondje odbili njemački napad. Taj je događaj postao simbol ujedinjenosti Francuske u obrani od neprijatelja. Renault Type AG bio je najčešći model u taksi službi, te je upamćen kao ‘Taxi de la Marne’, no u stvarnosti je prijevoz vojnika obavljan vozilima raznih proizvođača, uključujući i tada rijetke autobuse.

Sačuvan je samo jedan automobil za kojeg se sa sigurnošću može reći da je sudjelovao u toj epskoj operaciji, a može ga se razgledati u pariškom Musée des Invalides.

Više na autoportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: autoportal.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close