Zdravlje

7 navika koje uništavaju osjetilo okusa

Osjetilo okusa, kao i druga osjetila, s godinama slabe, ali neki faktori kojima smo svakodnevno izloženi mogu uzrokovati prerano nestajanje okusnih pupoljaka na jeziku i slabljenje osjetila okusa. Doznajte kojih je to 7 navika koje nam narušavaju osjetilo okusa.


1. Prejedanje
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji se prejedaju slabije razaznaju okuse(slatko, slano, kiselo, gorko).

2. Konzumirate previše soli i obrađene hrane
Dodajete li stalno sol u jela ili često jedete obrađenu hranu koja je krcata solju, okusni pupoljci naviknut će se na to i tijekom vremena morat ćete dodavati sve više soli kako biste je osjetili. Zato umjesto soli hrani radije dodajte zamjenu za sol poput začinskog bilja.

3. Izloženost pesticidima
Toksini iz okoliša poput arsena, benzola i pesticida mogu poremetiti osjetilo okusa i mirisa. Hrana kontaminirana pesticidima isto tako može oslabjeti naše okusne pupoljke na jeziku.

4. Pušenje
Osim što pušenje šteti plućima i zdravlju općenito, ova ovisnost ne samo da uništava osjetilo okusa nego i uzrokuje smanjeni broj okusnih pupoljaka. Pušenje je jedan od najčešćih uzročnika smanjene osjetljivosti na okuse.

5. Previše šećera
Dva napitka s dodanim šećerom dnevno, mogu već u roku od četiri tjedna oslabjeti osjetilo okusa te uzrokovati manji užitak u slatkom, dok se istovremeno povećava želja za slatkim. To je zato jer naša osjetila žude za slatkim okusom, a ne mogu ga u potpunosti osjetiti. Drugim riječima: što više šećera jedete i pijete, to ćete ga teže osjetiti i više željeti.

Pročitajte više na zadovoljna.dnevnik.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close