DogađanjaVijesti

7 istina o Anni Frank i njezinom dnevniku

Dnevnik Anne Frank jedna je od najpoznatijih i najprodavanijih knjiga svih vremena. Topla priča o odrastanju, ljubavi, željama, snovima, strahovima, nadanju – s nastavkom ispisanim u najstrašnijem razdoblju povijesti čovječanstva. Na dan kada se prije 89 godina Anne Frank rodila, donosimo 7 zanimljivosti o Anni i njezinu dnevniku koje bi svatko od nas trebao znati, piše Zadovoljna


1. “Dnevnik Anne Frank” najpoznatiji je dnevnik svih vremena

“Dnevnik Anne Frank” originalno napisan na nizozemskom jeziku i objavljen 1947. godine. Isprva je tiskan u svega 1500 kopija, ali s vremenom je postao fenomen. Preveden je na više od 60 jezika, od albanskog do velškog, uključujući farsi, arapski, cejlonski i esperanto. Godine 2009. “Dnevnik Anne Frank” uvršten je u organizaciju Memory of the World Register koja čuva vrijednu dokumentaciju iz čitava svijeta od uništenja.

Kuća Anne Frank u Amsterdamu, u kojoj se Anne s obitelji skrivala tijekom Drugog svjetskog rata, najposjećenije je mjesto u Nizozemskoj. Anne čak ima i svoju neslužbenu stranicu na Facebooku. Djeca iz cijelog svijeta i danas Anni pišu pisma kao da im je prijateljica.

Anne Frank skrivajući se provela je točno dvije godine i 35 dana. Tijekom tog vremena nije mogla vidjeti nebo, osjetiti kišu niti sunce, hodati po travi…

2. Annina sestra, Margot Betti Frank, također je pisala dnevnik

Anneliese Marie Frank, koju su obitelj i prijatelji zvali Anne, rođena je u Frankfurtu na Majni 12. lipnja 1929. godine. Bila je drugo i najmlađe dijete asimilirane židovske obitelji. Njezina tri godine starija sestra Margot Betti Frank također je pisala dnevnik, ali on nikada nije pronađen.

Margot je u školi bila poslušnija učenica, dok je vrckava i inteligentna Anne često tijekom nastave razgovarala s drugim učenicima. Svoj dnevnik, bilježnicu s crvenim i bijelim kockama, dobila je za 13. rođendan. Taj rođendan, petak 12. lipnja 1942., bilo je posljednji prije nego što su se ona i njezina obitelji počeli skrivati.

Za proslavu kćerina 13. rođendana, njezina majka napravila je kekse koje je Anne podijelila s prijateljima u školi te joj je pripremila proslavu na kojoj su jeli pitu od jagoda, a soba je bila ukrašena cvijećem.

3. Anne Frank i njezina obitelj više od dvije godine proveli su skrivajući se 

Nakon Hitlerova uspona 1933. godine, Annina obitelj odlučila je otići u Amsterdam kako bi pobjegla od sve jačeg antisemitizma u Njemačkoj. Anne, njezina sestra Margot, majka Edith i otac Otto otišli su u skrovište 6. srpnja 1942., a sa sobom nisu mogli uzeti njihovu ljubimicu, mačku Moortje koju je Anne jako voljela. Uskoro im se pridružilo još četvero Židova, uključujući Petera, dječaka u kojeg se Anne zaljubila.

Anne je skrivajući se provela točno dvije godine i 35 dana. Tijekom tog vremena nije mogla vidjeti nebo, osjetiti kišu i sunce, hodati po travi… Anne se usredotočila na učenje i čitanje knjiga o europskoj povijesti i literaturi. Vrijeme je kratila i uređujući se, kovrčala je svoju tamnu kosu i manikirala nokte. Radila je popis kozmetičkih proizvoda o kojima je sanjala da će ih jednog dana kupiti i zapisala ih u svoj dnevnik u srijedu 7. listopada 1942. godine (“ruž za usne, olovka za obrve, sol za kupanje, puder za kupanje, kolonjska voda, sapun i spužvica za nanošenje pudera”).

4. Anne je željela postati novinarka i slavna spisateljica

Anne se nadala da će se jednog dana moći vratiti u školu i sanjala je o tome da će jednu godinu provesti u Parizu i jednu u Londonu. Željela je studirati povijest umjetnosti i naučiti tečno govoriti nekoliko jezika, gledati predivne haljine i raditi mnoge uzbudljive stvari. Kako je zapisala u dnevniku u četvrtak 11. svibnja 1944., željela je postati novinarka, a nakon toga slavna spisateljica.

Pročitajte više na Zadovoljna


 

Komentari

Komentara


Izvor: Zadovoljna | Foto: Wikipedia

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close