Zdravlje

7 glavnih razlika između simptoma rane trudnoće i PMS-a

Simptome poput pojačanog apetita, osjetljivih grudi i razdražljivosti najčešće povezujemo a PMS-om, ali vrlo slični simptomi se pojavljuju i tijekom rane trudnoće. Hormoni u oba slučaja izazivaju promjene u tijelu, ali kako ih razlikovati?


1. Implantacijsko krvarenje

Jedan od prvih znakova trudnoće koji se često može zamijeniti menstruacijom je implantacijsko krvarenje. Pojavljuje se od 6 do 12 dana od začeća, kada se embrion nastanjuje u zid maternice i izaziva lagano krvarenje ispraćeno grčevima. S obzirom na to da svi simptomi ukazuju na menstruaciju, treba obratiti pažnju na količinu krvarenja koja je u ovom slučaju znatno manja.

2. Osjetljivost grudi

Iako su osjetljive, grudi spadaju u najčešći simptom PMS-a, ali one su i prvi od simptoma trudnoće, kada u tom slučaju grudi postaju otečene, a auerole tamnije. Osim toga osjetljivost grudi kod rane trudnoće ne prestaje nakon nekoliko dana, već postaje sve učestalije.

3. Neuobičajen umor

Iscrpljenost tijekom uobičajenih aktivnosti, pojačana potreba za odmorom i učestali umor su neki od prvih znakova trudnoće. Oni se najčešće javljaju u prvom tromjesečju kada se tijelo navikava na nove promjene.

4. Čest odlazak do toaleta

Učestalo mokrenje koje nije ispraćeno grčevima i bolovima, kako to obično bude kada se radi PMS-u jedan je od simptoma trudnoće. To se događa zbog širenja maternice, koja pritišće mjehur. Tijekom trudnoće tijelo prirodno proizvodi više tekućine, točnije javlja se potreba za tekućinom jer je žeđ pojačana.

5. Mučnina i osjetljivost na mirise

Pojačana potreba za određenim okusima, slanim ili slatkim, dobro je poznat simptom PMS-a, kao i osjećaj teškog želuca. Ali, on nije jednak osjećaju mučnine koju prati povraćanje, naime takve nuspojave javljaju se ujutro i navečer, a dobro su poznate kao simptomi trudnoće.

6. Blaga vrtoglavica

Nagle vrtoglavice i osjećaj slabosti kod PMS-a se najčešće javljaju kao posljedice velikih bolova koji nestaju kada se ciklus završi. Ali, ukoliko se takvi simptomi nastave dulji period, a menstruacija izostane, to ukazuje na trudnoću. Naime slabost uzrokuje širenje maternice koja stvara pritisak u arterijama nogu i pad krvnog tlaka.

7. Povišena temperatura

Povišena temperatura tijela i česti naleti vrućine su najčešći simptomi rane trudnoće. Česta vrućina najčešće je ispraćena znojenjem i osjećajem nelagodnosti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: klokanica.24sata.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close