Grad ZagrebScena

6. festival Zagreb, grad poezije, posvećen 60. obljetnici smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića

Ovogodišnji 6. festival Zagreb, grad poezije, posvećen 60. obljetnici smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891-1955), održava se od 10. do 12. studenoga u Zagrebu


Autor koncepta Festivala Goran Matović istaknuo je kako je ideja Festivala da se u dane obilježavanja 60. obljetnice smrti Tina Ujevića povežu Tinove pariške i zagrebačke ulice i kavane.

‘Kroz filmske i literarne fragmente, uz potporu brojnih umjetnika, gradimo Ujevićev plan grada’, rekao je dodavši kako su u tim fragmentima sabrana Ujevićeva životna i književna iskustva.

Po Matovićevim riječima, u Ujevićevim zagrebačkim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će se fragmenti njegove intimne ispovijesti.

‘U filmskoj procesiji vidimo gradove, ulice, kavane, knjižnice i osobe koje je on gledao’, napomenuo je Matović, dodavši kako će prirediti i niz multimedijalnih događaja zasnovanih na Ujevićevu djelu.

Najavio je i kako će u sklopu Festivala biti prikazani filmovi ‘Pariški Tin’ i ‘Tin’ redatelja Željka Senečića. ‘U Zagrebu ćemo za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana – Corsa i Kazališne kavane – te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip top (Blato) i Pod starim krovovima’, rekao je dodavši kako će u Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv ugraditi raznolike umjetničke programe.

Istaknuo je da će na fasadama Ujevićevih zatvorenih kavana prikazati filmove koji spajaju vremena i prizore što pripadaju Tinu.


 

Tekst: tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close