Zdravlje

5 znakova hormonalne neravnoteže

Od adolescencije pa do menopauze, životi pripadnica ženskog spola ovise o hormonima. Oni utječu na raspoloženje, energiju, pa i ljepotu žena.


Pripazite na znakove koje vam šalje organizam i nikako nemojte ignorirati hormonalne promjene. Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad organizma. Ako patite od tri ili više simptoma u razdoblju od mjesec dana ili više, obavezno potražite pomoć vašeg liječnika.

Ovo su znakovi da patite od hormonalne neravnoteže:

Kroničan umor
Ujutro se jedva ustanete iz kreveta, a nakon posla se samo želite zavući pod dekicu mrtvi umorni? Konstantan umor može biti jasan znak promjene razine hormona u organizmu. Ako primijetite promjene po pitanju nivoa energije, obavezno potražite stručno mišljenje. Umor može uzrokovati štitnjača, inzulin, estrogen, progesteron i hormoni nadbubrežne žlijezde, piše prevention.com.

Debljanje
Nagle promjene težine mogu ukazivati na hormonalnu neravnotežu. Debljanje u trbuhu ili rukama može biti znak inzulinske rezistencije. Debljanje u području grudi često je povezano s poremećajem razine estrogena, a nakupljanje kilograma u bokovima i bedrima može biti vezano uz poremećaj rada štitnjače.

Česte promjene raspoloženja

Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da nam organizam nije u ravnoteži, da je pun toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba. Ako i vaši najbliži primjećuju stalne promjene raspoloženja, to zasigurno nije samo posljedica lošeg dana na poslu ili prometne gužve koja vas je razbjesnila!
Opadanje kose
Kosa puno govori o zdravlju. Promjene u gustoći kose ili teksture, gubitak kose pokazatelji su poremećaja hormona. Gubitak kose na kruni glave može biti znak poremećaja rada štitnjače, a opadanje kose na sljepoočnicama često posljednica niske razine progesterona ili estrogena.

Nesanica
Hormonalna neravnoteža direktno utiče na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.


Tekst: tportal.hr

 


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close