Zdravlje

5 grešaka koje radimo svako jutro

Svatko ima neke svoje jutarnje rituale, ali većinu njih radimo krivo. Do 10 sati ujutro napravit ćemo pet pogrešaka, piše Večernji list


1. Naglo ustajanje

Jeste li tip koji ujutro iskače iz kreveta “kao iz topa”? To može opteretiti vaše leđne mišiće koji su često ukočeni nakon noći zbog mirovanja, tvrdi Robert Oexman, stručnjak za spavanje i kiropraktiku. Prebrzo ustajanje iz kreveta može uzrokovati grč mišića i bol donjeg dijela leđa ili čak i iščašenje diska. Može doći i do vrtoglavice. Ovaj efekt, poznat kao ortostatska hipotenzija, osobito je čest kod žena, tvrdi Alan Hilibrand, kirurg i glasnogovornik Američke akademije ortopedskih kirurga. Preporuka je da prije ustajanja iz kreveta povučete noge prema prsima, prvo jednu po jednu, zatim obje istovremeno. To će zagrijati mišiće i “potjerati” krv po cijelom tijelu.

2. Spremate se za posao u zamračenoj prostoriji

Ako imate običaj zamračivati sobu radi boljeg sna, najvjerojatnije ćete ujutro ustati i krenuti s jutarnjim ritualima bez pomicanja zavjesa. To biste trebali izbjegavati. Pustite sunce i svjetlo u sobu odmah nakon buđenja jer ćete time potaknuti “unutarnji sat ” i dan započeti s dobrim raspoloženjem, otkrili su stručnjaci s Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Pročitajte više na Večernji list

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close