VijestiZdravlje

5 rečenica koje nikada ne bismo trebali reći svojim roditeljima

Kada roditelji ostare, trebaju pomoć svoje djece, a suvišno je podsjećati da je i zaslužuju. No nerijetko to zaboravimo, nemamo strpljenja ni razumijevanja za njihove potrebe, pa izgovorimo i neke grube riječi koje ne mislimo ozbiljno, ali nam jednostavno izlete. U idućih 5 rečenica sigurno će se prepoznati mnogi čiji su roditelji ostarjeli, ali postoje puno blaže opcije da bismo mami i tati u godinama nešto objasnili i bolje s njima komunicirali, piše Zadovoljna


1. Kako ne možeš to zapamtiti?!

Bez obzira na to što ste s tatom razgovarali o tome da automobil treba odvesti na popravak, može se dogoditi da će on na to zaboraviti. Stariji ljudi često izgube kratkotrajno pamćenje te zaborave gdje su ostavili naočale ili ključeve ili da su trebali odvesti auto na popravak.

Umjesto toga recite: Vidiš ovaj podsjetnik?

Ako auto ne bude popravljen na vrijeme, policajac bi ti mogao dati ‘podsjetnik’ koji će te skupo koštati. Napišite na ceduljicu što treba napraviti i zalijepite ih na nekoliko vidljivih mjesta, hladnjaku, ogledalu u kupaonici i slično. Dodajte i smajlić za vedriji ton podsjetnika. Ako i dalje mislite da bi roditelj mogao zaboraviti, vi dogovorite popravak s automehaničarom i nazovite roditelje na dan popravka kako biste ih podsjetili.

Kada roditelji ostare trebaju pomoć svoje djece. No nerijetko nemamo strpljenja za njihove potrebe pa izgovorimo i neke grube riječi

2. Mogao/mogla bi to napraviti da se zaista potrudiš.

Koliko je teško promijeniti žarulju? Ako vam se tresu ruke ili ne možete doseći policu na kojoj držite žarulje, može biti vrlo teško. Starijim ljudima s artritisom i bolnim leđima i inače najjednostavnije obuvanje cipela može predstavljati podvig.

Umjesto toga recite: Zajedno ćemo smisliti način kako da to obavimo.

Ili ako živite dosta udaljeno od roditelja: Pitaj … da ti pomogne. Stariji ljudi, kao i svi, žele zadržati svoju neovisnost. Ali ako im je nešto zaista preteško napraviti i ne znaju nikoga tko bi im mogao pomoći ili ne žele tražiti pomoć, možete im vi pronaći nekoga tko će im pomoći.

Više na Zadovoljna

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close