VijestiZdravlje

5 načina na koje se menstruacija može “zezati” s vašim kilogramima

Menstruacija i osjećaj nadutosti i dobivanje na težini idu ruku po ruku. Neke ženu mogu dobiti i do 2 kilograma tijekom menstruacije, no srećom veći dio tih kilograma nestane s krajem mjesečnice. Donosimo 5 načina na koje se menstruacija može “zezati” s vašim kilogramima


1. Zadržavate tekućinu u tijelu više nego inače

Ženski spolni hormon estrogen postiže najvišu razinu pred kraj menstrualnog ciklusa, netom prije početka menstruacije. Visoka razina estrogena može uzrokovati zadržavanje tekućine u tijelu zbog čega se možete osjećati naduto te primijetiti da vaga pokazuje veću brojku zbog viška vode u tijelu. Dobra je vijest da razina estrogena padne kada krene menstrualno krvarenje.

2. Progesteron se “zeza” s vama

Uz estrogen, drugi hormon koji vas može “zezati” je progesteron. Razina progesterona poraste u drugoj polovici menstrualnog ciklusa što uzrokuje zadržavanje vode, osjetljivost grudi i dobivanje na težini zbog vode koja se zadržala u organizmu. Kod nekih žena grudi mogu narasti čak za jedan broj. Zbog “navale” progesterona tijelo izvlači tekućinu iz krvnih žila te je prenosi u tkivo, a to se, prema jednoj teoriji, događa zato jer se tijelo priprema za oplodnju. Ako do oplodnje, odnosno trudnoće ne dođe razina progesterona pada i tijelo se s prestankom menstruacije vraća u prijašnje stanje.

3. Žudite za kaloričnijom hranom

Pogađat ćemo pa reći da tijekom menstruacije ne žudite za brokulom, već za slanim i slatkim. Na žalost, upravo biste takvu hranu trebali izbjegavati tih dana u mjesecu. Naime, grickalice i jednostavni ugljikohidrati, poput slatkiša, dodatno pospješuju zadržavanje tekućine.

4. Kilogrami se mogu zadržati i nakon mjesečnice

Pretjerate li s kaloričnom hranom moguće da će se koji kilogram viška zadržati i nakon što menstruacija završi. Kako biste umanjili “štetu” pazite da tih dana u mjesecu unosite dovoljno tekućine, jedete nemasne bjelančevine poput grčkog jogurta, te da jedete razumno.

5. Preskačete tjelovježbu

Tijekom mjesečnice osjećate se naduto, umorno i lijeno. I to je potpuno razumljivo. Vježbanje vam je možda zadnje na pameti, ali kretanje i znojenje, kao i inače pa i tih dana u mjesecu, zapravo vam mogu pomoći da se osjećate bolje. Znojenjem ćete izbaciti višak vode, a hormon endorfin, koji se pojačano luči kada se bavimo fizičkom aktivnošću, olakšat će grčeve. Ipak, ukoliko se ne osjećate sposobni za tjelovježbu, ne morate zbog toga osjećati grižnju savjesti.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: netdna-cdn.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close