Zdravlje

4 razloga zašto bismo trebali prestati jesti Nutellu

Dragi ljubitelji Nutelle, za vas imamo neke loše vijesti. Ova poslastica česta je namirnica u našim kuhinjama i neizostavan dodatak tako ukusnim palačinkama. Ukusna je i malo tko joj može odoljeti, a pogotovo naši mališani. No, stručnjaci upozoravaju da ipak ne treba pretjerivati s konzumacijom jer neki sastojci mogu biti štetni za zdravlje.


Naime, jedna staklenka Nutelle sadrži šećer, palmino ulje, lješnjake, mlijeko, lecitin iz soje i vanilin. Na prvi pogled, svi ti sastojci izgledaju prilično u redu.

Lecitin iz soje umjetni je sastojak, nema veze s fermentiranom sojom. Teško je probavljiva i to može utjecati na razinu hormona u tijelu, a neki stručnjaci savjetuju trudnicama, dojenčadi i onima koji su preboljeli rak da izbjegavaju ovaj sastojak.

Tu je zatim vanilija koja nije ni približno ono što mi mislimo da jest. To je jeftina verzija koja se proizvodi u laboratoriju. Može izazvati kemijske reakcije u mozgu slične ovisnosti, glavobolje, a ponekad i alergijske reakcije.

Još jedan kontroverzni sastojak je palmino ulje. Sadrži zasićene masti. Teško je probavljivo i može povisiti toksičnost u bubrezima, jetri i plućima. Palmino ulje jedan je od vodećih svjetskih uzroka uništavanja kišnih šuma, a prijeti i opstanku životinjskih vrsta poput orangutana.

I na kraju, neki će ostati u čudu koliko je Nutella kalorična. Samo jedna žlica Nutelle sadrži 200 kalorija. Stoga pripazite na konzumaciju ovog obožavanog namaza. Čak je i Ferrero, tvorac Nutelle, bio tužen za lažno oglašavanje tvrdeći kako ona poboljšava zdravlje.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: upload.wikimedia.org

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close