Zdravlje

3D printer napravio čeljust, ugradili ga u pacijentu u riječkom KBC-u

U Hrvatskoj je po prvi put izvedena operacija u kojoj je pacijentu ugrađena donja čeljust izrađena tehnologijom 3D printanja. Ovu operaciju izveli su liječnici u riječkom KBC-u.

Umetak je izrađen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Još jedna zanimljivost jest da je umetak izrađen od akrilnog polimera koji je prilično jeftin materijal dok su u svijetu korišteni umetci od titana.

Operacija je trajala devet sati, a izveo ju je tim Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju u kojem su, uz Roberta Cerovića, bili kirurg David Hamicar, anesteziolozi Kazimir Juričić i Maša Biberić te njihovi suradnici.
Operacija je izvedena prije dva tjedna, a pacijent se uspješno oporavlja.

Mladen Šercer sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje naveo je da je kalup za umetak izrađen na temelju CT snimke čeljusti. To je bio dosad najsloženiji zadatak koji su obavili na tom  uz pomoć 3D printera u Hrvatskoj.

Riječka Klinika za maksilofacijalnu kirurgiju priprema još jedan složen zadatak rekonstrukcije kostiju lica, i to kostiju gornje čeljusti i očne duplje. Koristiti će se također umetcima nastalim 3D printanjem.


Tekst: HG spotČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close