Zdravlje

Što možemo naučiti iz ozbiljne veze?

Svi smo mi bili u vezama. Zato svi mislimo da znamo biti dobar dečko ili cura. No, kada se zaista dođe do “prave” veze, sve što ste znali možete zaboraviti. Prava ljubav se osjeti bitno drugačije od prolazne.


Kad ste u dobroj vezi, sve počinjete učiti ispočetka. Drugačije se ponašate, počinjete razmišljati kao dio tima koji se zajednički probija kroz život. Odjednom imate više razumijevanja i prihvaćanja za svog partnera, umjesto da vas samo frustrira, kao što je to bilo slučaj u bivšim vezama.

1. Nerazumijevanje je neizbježno.

Bit će nerazumijevanja. Shvatite li partnerove riječi na jedan način, a onda shvatite da je mislila/o nešto potpuno drugačije, nemojte je/ga kažnjavati. Pustite. Vraćate li se neprestano na to, samo ćete oštetiti vezu i kasnije imati problema u komunikaciji. Ponekad će ono što kažete ili napravite biti krivo shvaćeno i frustrirat će vas što to vaš partner ne shvaća. Napravite korak unatrag i shvatit ćete da to uopće nije bitno. Nesporazumi su i smišljeni da bi ih se melo pod tepih. To postaje problem samo ako im dopustite da narastu i postanu važni u vašoj vezi. Budite opušteni i oprostite nesporazume.

2. Naučite vjerovati.

Morate vjerovati vašem partneru. Zašto biste proveli život s nekim za koga mislite da će napraviti nešto grozno svaki put čim okrenete leđa? Ne vjerujete li da će vaš partner/ica biti vjeran, častan, brižan ili bilo što drugo, tada niste u dobroj vezi. Najbolje veze počinju s dubokim povjerenjem, a čak i kad se pojave problemi (a pojavit će se!), povjerenje je dovoljno jako da vas održi zajedno.

3. Nedostajte jedno drugome.

Zaljubljeni ste i logično je da čitavo vrijeme želite biti zajedno! Lijepo je maziti se po cijele dane i noći, no kada će doći vrijeme da iskusite druge stvari? Radom u drugim tvrtkama ili pohađanjem različitih škola stječete iskustvo koje će vam dati nove teme za razgovor. Izađete li sa svojim prijateljima, a partner sa svojima, otvorit ćete si prostor i vrijeme samo za sebe i vratit ćete se jedno drugome osvježeni. Nedostajat ćete jedno drugome, a to vam pomaže da shvatite pravu vrijednost svoje veze. Super je ako vam netko nedostaje jer će vas ponovni susret silno razveseliti i ojačati vašu vezu.

4. Potičite rast i promjenu.

U dobroj vezi oba se partnera ohrabruju na rast i promjene. Imate samo jedan život i trebali biste ga proživjeti najbolje što možete. Želite li dati otkaz ili nastaviti školovanje, vaš bi vas partner trebao podržati u tome. Želite li isprobati nešto novo ili se vratiti nečem starom, podršku bi vam trebala pružiti upravo vaša veza. A i vi biste isto tako trebali biti bezuvjetna podrška. Potaknite partnera da pronađe hobi, interese i upozna nove ljude. Ne želite li da se vaš partner mijenja, živjet ćete prilično dosadni život.

5. Kompromis ne znači da ste slabi.

Pristati na kompromis ne znači predati se. Niti pak znači da se izgubili bitku. Zapravo, stvar je totalno suprotna. Znate li koliko je ponekad teško pristati na kompromis? Vi želite da bude po vašem jer vam se tako čini ispravno i samo to vam ima smisla, a vaš je partner totalno u krivu sa svojim stavovima. Odmaknite se i bacite na prepirku “diplomatski pogled”. Koji je logični zaključak? Ukoliko je vaš partner u pravu, ne bojte se to i priznati. Prihvatite njihov pogled na stvari ili oboje malo modificirajte svoje poglede, neka bude pola-pola. Najvažnije je da to neće nestati. To ostaje u vašoj vezi. Pristajanje na kompromis definitivno pomaže vašoj vezi da raste.

6. Priznajte svoje slabosti.

Vaš partner ne očekuje da budete superheroj, niti vjerojatno vi to ne očekujete od njega/nje! Svi smo mi ljudi, svi imamo slabosti. I u redu ih je pokazati. Zapravo, za stabilnu, ozbiljnu vezu, morate znati uzajamne slabosti. Vaš će partner/ica biti osjetljiviji na stvari koje vam smetaju, a i pomoći vam i da rastete u područjima u kojima trebate pomoć.

Pročitajte cijeli članak na gentleman.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: samluce

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close