Vijesti

U povodu Svjetskog tjedan glaukoma kreću organizirani pregledi očiju

Građani će od danas u 22 hrvatska grada, gdje postoje referentni oftamološki centri, moći obaviti pregled očiju i izmjeriti očni tlak te tako provjeriti boluju li od glaukoma, bolesti očnog živca koja, ne otkrije li se i ne liječi na vrijeme, može dovesti do nepovratnog gubitka vida


Na taj će način u Hrvatskoj biti obilježen Svjetski tjedan glaukoma od 6. do 12. ožujka, kojemu je cilj pravovremeno prepoznati glaukom, bolest koja se javlja bez upozorenja i simptoma te postupno oštećuje vid.

Glaukom je bolest vidnog živca te prvi uzrok nepovratnog gubitka vida. Po podacima iz 2012. godine, u Hrvatskoj je u primarnoj zdravstvenoj zaštiti zabilježeno gotovo 70.000 slučajeva glaukoma.

Predstojnik Klinike za očne bolesti KBC- Sestre milosrdnice i predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva prof. Zoran Vatavuk kaže kako pojavnost glaukoma raste sa godinama života, pa tako u populaciji starijoj od 40 godina iznosi oko dva posto, a s porastom dobi raste i do 4 do 5 posto.

Stručnjaci stoga ističu kako bi sve osobe nakon 40-te godine, koje dolaze na pregled zbog prvih naočala, trebale kontrolirati očni tlak i napraviti pregled vidnog živca, budući da se prvi simptomi glaukoma javljaju tek kada dođe do oštećenja živca.

Uz povišeni očni tlak, važni čimbenici rizika su životna dob i nasljeđe u obitelji. Moguće ga je prepoznati po boli i crvenilu očiju, a prethode mu znakovi poput zamagljenosti vida te krugova oko izvora svjetla.

Glaukom je moguće na vrijeme prepoznati, liječiti i tako sačuvati vid. Bolest se dijagnosticira jednostavnim i bezbolnim pregledom kod oftalmologa mjerenjem očnog tlaka i pregledom vidnog živca. Liječi se lijekovima (kapima), laserom ili operativno, što ovisi o vrsti glaukoma i stupnju oštećenja vida. Kada se otkrije glaukom se liječi do kraja života.

Više čitajte na tportal.hr

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close