VijestiZdravlje

3 znaka da dobro ne perete zube

Pranje zuba najvažniji je dio oralne higijene. Ova navika štiti zube od karijesa, a desni od brojnih bolesti uzrokovanih brojnim bakterijama. No jeste li sigurni da perete zube kako treba? Donosimo znakove da to činite krivo


1. Ako su vam zubi hrapavi

Hrana i piće koje konzumiramo tijekom dana miješa se sa slinom te ostavlja tragove na zubima. Dodirnete li jezikom zube osjetit ćete kako caklina nije glatka kakva bi i trebala biti.

Ako i nakon četkanja na nekim dijelovima zuba osjetite isti hrapavi sloj, to je prvi znak da vaši zubi nisu dobro iščetkani i čisti. Potrošite na četkanje barem minutu duže ili barem dok vam zubi ne postanu potpuno glatki.

2. Ako vam se oko desni nagomilava kamenac

Voda u Hrvatskoj je teška, što znači da je prepuna kamenca. Baš kao i na sudoperu ili u loncu, kamenac se nakuplja i na našim zubima te ga je redovitim i pravilnim četkanjem zubi potrebno ukloniti na vrijeme.

Ako primjetite da vam se na vanjskom djelu zuba, odmah uz desni nakupljaju slojevi koje teško možete ukloniti četkicom, znači da niste četkali zube temeljito te je vrijeme da potražite pomoć zubara.

3. Ako vam se desni često upale ili krvare

Upala desni ili gingivitis uzrokovan je sakupljanjem bakterija na zubima, koje polako ulaze ispod desni i potom izazivaju neugodne simptome. Otok zubnog mesa na području oko zuba prvi je znak upale, a može biti i znak da zube niste četkali pravilno ili dovoljno često.

Naime, tijekom četkanja, vrlo je važno da četkicom zahvatite i dio desni, uz zube te te ih laganim kružnim pokretima masirate. Što se zadnjih zubiju tiče, oni su najizloženiji bakterijama te je važno četkicom detaljno iščetkati desni odmah uz zube.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr | Foto: pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close