Scena

3. svibanj: Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja. Proglašen je 1993. od strane Glavne skupštine Ujedinjenih naroda. Cilj ovog dana jest podizanje svijesti o važnosti slobode medija u svijetu.


Činjenica da je u posljednjih deset godina ubijeno 788 novinara, najviše u Filipinima, Kolumbiji i Iraku, naglašava važnost obilježavanja ovog dana. Također se i obilježava godišnjica usvajanja Deklaracije u Windhoeku koju je sastavila skupina afričkih novinara u Namibiji. Cilj ove deklaracije jest zaštita temeljnih prava slobodnog tiska i poziv da se cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja; to pravo uključuje slobodu zadržavanja mišljenja bez uplitanja i slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg medija i bez obzira na granice.

Članak 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana slobode medija Hrvatsko novinarsko društvo je jučer, 2. svibnja, u Novinarskom domu, organiziralo okrugli stol o primjeni Opće odredbe o zaštiti osobnih podataka u zemljama EU i hrvatskog Zakona o zaštiti osobnih podataka.

Danas će biti svečana dodjela nagrada HND-a: Marija Jurić-Zagorka za pisano, istraživačko, radijsko, televizijsko, internetsko novinarstvo, Nikša Antonini  za novinsku fotografiju, Žarko Kaić  za snimateljski rad,  Otokar Keršovani za životno djelo i nagrada Novinar godine.

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close