VijestiGrad ZagrebZdravlje

29. listopada – Svjetski dan moždanog udara

Svjetski dan moždanog udara se i ove godine u svijetu obilježava 29. listopada u cilju upozoravanja javnosti na čimbenike rizika za moždani udar, važnosti preventivnih aktivnosti i promicanja zdravog načina života, piše 24sata


Obilježavanjem ovog dana se također naglašava činjenica da je moguće spriječiti moždani udar, ali i postići oporavak oboljelih i povećati kvalitetu života ako znamo činjenice o moždanom udaru: uzrok i simptome, kako smanjiti rizik, te ako uz to postoji odgovarajuća kvalitetna zdravstvena skrb, njega i potpora kao i okruženje koje potiče zdravo ponašanje – kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Važne preporuke:

  • Prepoznajte i liječite svoje rizične čimbenike: visoki krvni tlak, šećernu bolest, visoku razinu kolesterola i fibrilaciju atrija.
  • Budite tjelesno aktivni i redovito vježbajte.
  • Održavajte pravilnu prehranu bogatu voćem i povrćem, smanjite unos soli, šećera i masnoća.
  • Ograničite uporabu alkohola.
  • Nemojte pušiti (ako pušite, potražite pomoć radi bržeg i lakšeg prestanka pušenja).
  • Naučite prepoznati simptome upozorenja i odmah zatražite pomoć.

Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokreću javnozdravstvenu kampanju “Pobijedi vrijeme#spasi mozak” u cilju podizanja osviještenosti populacije o moždanom udaru: čimbenicima rizika, mogućnostima prevencije, simptomima i ranom prepoznavanju, odgovarajućem i pravovremenom liječenju te rehabilitaciji, dodaju u HZJZ-u.

U kampanju Pobijedi vrijeme#spasi mozak uključio se širok krug liječnika, pacijenata i javnih osoba. Liječnici kažu da u Hrvatskoj svakih sat i 20 minuta netko umre od moždanog udara.

Glavni nositelj kampanje je udruga Hrvatsko društvo za prevenciju moždanog udara na čelu s neurologom dr. Hrvojem Budinčevićem iz KB Sveti Duh.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close