Film i TVVijestiGrad Zagreb

28. listopada – Svjetski dan animiranog filma

U pedesetak država diljem svijeta slavi se Međunarodni dan animacije.Svake godine 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje animiranog filma – ASIFA.

Međunarodni dan animacije promovira animaciju na razne načine, prije svega projekcijama animiranih filmova, radionicama i izložbama.

ASIFA Hrvatske ove godine obilježava Međunarodni dan animacije 28. i 29. listopada u kinu Tuškanac.

Veliki značaj u svijetu animacije imala je i Hrvatska. U tom se području najviše istakla Zagrebačka škola crtanog filma koja je okupila brojne zaljubljenike u pokretni crtež. Oko 70 različitih autora, od kojih su najpoznatiji: Nikola Kostelac, Vatroslav Mimica, Dušan Vukotić i Vladimir Kristl, predstavilo je svijetu novi estetski avangardni koncept animiranog filma polovicom pedesetih godina prošlog stoljeća.

Njihovi radovi pokazali su se veoma uspješnima i pepoznatima u svijetu pa su se nagrade redale jedna za drugom. Najznačajnije su Grand Prix u Veneciji za crtani film “Samac” Vatroslava Mimice, a “zlatno razdoblje” zaključuje Oscar za film “Surogat” Dušana Vukotića iz 1962. godine.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica | Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close