Grad ZagrebScenaTech

24. svibnja 1892. – Nikola Tesla u Zagrebu pokazao kako se voli domovina

Na današnji dan prije 126 godina, u Staroj gradskoj vijećnici na Markovom trgu, održao je govor slavni lički izumitelj, elektrotehničar i fizičar Nikola Tesla.


Nikola Tesla je posjetio Zagreb na poziv tadašnjeg gradonačelnika Milana Amruša, kako bi savjetovao gradsko poglavarstvo o uvođenju električne rasvjete. Tesla je predložio Amrušu izgradnju centrale izmjenične struje i naglasio da Zagreb kao glavni grad nema samo mogućnost, nego i dužnost da uvede električnu rasvjetu.

Isušivanje Plitvičkih jezera

Posebno je zanimljiv dio govora u kojemu se Tesla osvrnuo na Plitvička jezera, kad ga je gradonačelnik Amruš upitao: “Bi li možda voda rijeke Mrežnice bila dostatna za tri tisuće žaruljica?”. Tesla je odgovorio da bi se takva snaga jedino mogla dobiti na slapovima Plitvičkih jezera, ali da bi se za takav pothvat moralo iskopati akumulacijsko jezero i nasilno presušiti nekoliko manjih jezera.

Pomaganje domovini kao dužnost pojedinca

Na kraju svog izlaganja u Staroj gradskoj vijećnici, Tesla je izrekao slavnu rečenicu koja je kasnije uklesana na spomen ploču u čast ovog događaja:

Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu i savjetom i činom.

Tesla je zamolio gradske čelnike da mu se obrate u slučaju bilo kakvih tehničkih poteškoća prilikom uvođenja električne rasvjete i rekao je da će pomoći bez ikakve naknade.

Koliko su  značajne ove Tesline riječi, možda je najbolje opisao akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, u priopćenju Akademije povodom 75. godišnjice smrti Nikole Tesle:

Svoje domoljublje Nikola Tesla iskazivao je djelatno, a ne deklarativno. Prilikom zadnjeg posjeta domovini 1892. izrazio je spremnost ‘savjetom i činom’ pomoći Zagrebu i Hrvatskoj u primjeni električne energije. Stoga i danas može biti primjer kako se domovini i društvenoj zajednici pridonosi svakodnevno, obavljajući uobičajene poslovne i druge dužnosti, stoji u priopćenju Akademije.

Članak o Teslinom predavanju u Gradskoj vijećnici u Zagrebu, objavljen 25. svibnja 1892., možete pročitati OVDJE.

 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close