Scena

2015. bila je izvrsna za domaći film

Za hrvatski film u 2015. može se reći da se upisao na kulturnu mapu Europe. Posegnemo li i za drugom, političarima također omiljenom replikom za otvaranje kulturnih manifestacija, hrvatski film još uvijek ne uspijeva ‘okupiti publiku u velikom broju’


Spominjanje politike, pa i kulturne, u kontekstu hrvatskog filma bitno je zato što on trenutačno čini najživlji dio domaće kulturne proizvodnje. Ako se sjetimo početka rada Ministarstva kulture u mandatu Andree Zlatar, koja je priželjkivala osnivanje centra za knjigu nalik filmskom HAVC-u, danas sa žaljenjem možemo slušati o propadanju izdavačkog sektora, a čini se da je domaća filmska industrija u postojanom rastu, dobrim dijelom zbog uređenog sustava koji podržava tu branšu.

Industrija dosegla plafon

Riječ je doista o najživljem sektoru kulture zbog njegovog strateški planiranog razvoja – od kontinuirane domaće proizvodnje i rastućih inozemnih uspjeha pa do osmišljenog privlačenja stranih filmaša koji su radeći na deset projekta za 492 dana snimanja potrošili 167 milijuna kuna na hrvatske proizvode i usluge, u ukupnoj vrijednosti potpore, odnosno povrata, od 32 milijuna kuna. Iz HAVC-a tvrde da je izvoz usluga dosegao svoju gornju granicu u uvjetima prije izgradnje ozbiljnog filmskog studija, što je najavljivano ranije ove godine. Neslužbeno se saznaje da su za iduću godinu sigurna tri projekta, jedan iz Velike Britanije i dva iz Danske.

Najjača festivalska godina

Uz rast industrijskog dijela, rastu vidljivost i uspjeh hrvatskog filma u inozemstvu. Čak 96 hrvatskih filmova (uz manjinske koprodukcije) nastupilo je na 70-ak međunarodnih festivala, a osvojili su 40-ak nagrada. Među njima su najznačajnije Zlatni lav za najbolji kratkometražni film u Veneciji za ‘Belladonnu’ Dubravke Turić, nagrada žirija u Cannesu u kategoriji Un Certain Regard za ‘Zvizdan’, Zlatna školjka za najbolji film u San Sebastianu manjinskoj koprodukciji ‘Vrapci’ i Europska filmska nagrada za najbolji kratkometražni film ‘Pikniku’ Jure Pavlovića, a koju je hrvatski film osvojio drugu godinu zaredom, nakon lanjske pobjede manjinske koprodukcije filma ‘Kokoška’ Une Gunjak. To je tek vrh festivalskog uspjeha i treba mu pridodati svjetske nastupe, i to premijerne, ‘Imena višnje’ Branka Schmidta u Moskvi i filma ‘Život je truba’ Antonija Nuića u Varšavi te prikazivanja ‘Ti mene nosiš’ u Karlovim Varima.


 

Više čitajte na tportal.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close