KolumneNove balkanske priče

14 savjeta za sretan život u dijaspori

1.Nakon što osam puta ponovite da ste iz cro-aaa-tii-aa, a oni vas opet pitaju jeste iz Ukrajine, samo uzbuđeno viknite DA-VOR ŠU-KER i shvatit će odakle ste.

2. Kad se šetate po centru Dublina obavezno proćaskajte sa svim prolaznicima koji pričaju hrvatski: Kad si došao? Di radiš? Ideš kaj doma? Kolika je plaća? Jesi se odjavio s porezne.

3. Prehlade su najgore, nemojte ih ulovit. Prehlada doma znači pojesti dve kile mandarina i cijeli dan na poslu piti čaj i šmrcati. Prehlada u inozemstvu znači tri dana ležati doma i plakati jer vas nitko ne voli i nema mame da vam skuha juhu.

4. Ako se slučajno preselite u novu zemlju bez kvalifikacija, radnog iskustva i znanja lokalnog jezika, nakon par mjeseci se vratite doma i recite svima da tamo gdje ste bili jednostavno ne vole strance.

5. Kad vam je teško – prelistajte hrvatske portale i proći će.

6. Ako vam se život u inozemstvu baš lijepo posložio, izmislite neku dozu patnje koju možete mrcvariti kad pričate sa svojima doma. Nema veze ako imate super posao, novu curu ili dečka i taman planirate put na Bali, da bi vaše iskustvo vrijedilo, morate i kroz malo muke proći, pa ona svima naglasite kako je vrijeme u Irskoj ružno, baš svaki put kad ju spomenete.

7. Ako vas netko pita za mišljenje o lokalnoj politici vaše nove zemlje, samo recite da ništa vi ne znate, vi ste ovdje biciklom i onda tako nastavite ponavljati idućih 30 godina.

8. Uključite se na sve FB grupe hrvatske zajednice u toj zemlji. Zlunetrebalo, uvijek će se naći netko tko zna ispeći burek, di je najjeftiniji zubar.

9. Onog momenta kad odete iz Hrvatske, zaboravite da je u Hrvatskoj itko ikad stvarao ikakvu glazbu osim Parnog Valjka i Prljavog Kazališta. Vjerno pratite svaki njihov nastup u dijaspori i sa suzicom u oku pjevajte Marinu kad vas stisne oko srca.

10. Flossajte i koristite kremu za sunčanje. Nema veze ako nema sunca.

11. Ali ozbiljno, flossajte.

12. Prva tri mjeseca svaki put kad sjednete na pivu uzdišite od muke jer pola litre pive u Dublinu dođe 40ak kuna. Ako se ne zasitite uspoređivanja, nakon tri mjeseca odustanite od pive u pubovima.

13. U danima kad ste usamljeni, skinite si Tinder. Nema boljeg osjećaja nego kad netko prema 3-4 vaše slike odluči jeste li vrijedni njihovog vremena i pažnje.

14. Prije polaska, opskrbite se vegetom. Kad to potrošite, nastavite kukati kako ništa nije dovoljno slano, solite hranu čim dođe za stol, bez da ste ju probali, kad vam prijatelji dođu na večeru, ugušite ih usoljenom juhom. I onda to ponavljajte idućih 30 godina.

 

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close