ZnanostIzdvojeno

120 METARA DUBINE U četvrtak velika akcija čišćenja jame podno Visočice

SVJETSKI DAN ČISTIH PLANINA

Povodom Svjetskog dana čistih planina koji se obilježava 26. rujna, Javna ustanova „Park prirode Velebit“ će provesti akciju čišćenja speleološkog objekta, jame duboke 120 m na lokaciji Zobinovac podno Visočice, od sekundarnog otpada.


Akcija će se zbog vremenskih uvjeta provesti 1. listopada 2020. u suradnji sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja,​ Speleološkim odsjekom planinarskog društva Željezničar iz Gospića, komunalnim poduzećem Komunalac Gospić d.o.o i Hrvatskim šumama d.o.o., Uprave šuma podružnice Gospić.

Javna ustanova Park prirode Velebit partner je na Interreg ADRION projektu Adriaticaves kojeg provodi u suradnji s partnerima iz Italije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Albanije. Iako se fokus projekta temelji na održivom razvoju i zajedničkoj promociji špilja koje su otvorene za turističko posjećivanje, velika pažnja polaže se zaštiti i očuvanju špilja i jama koje nisu otvorene i dostupne za posjećivanje. Cilj akcije, osim što predstavlja izravnu intervenciju u prostoru čime se osigurava očuvanje i zaštita jame, je potaknuti svijest građana i skrenuti pažnju koliko su krška staništa posebna, a ujedno vrlo ranjiva i osjetljiva na onečišćenje.

Ona su vrlo važni izvori pitke vode – značajan dio svjetskog stanovništva dobiva svoju pitku vodu upravo iz ovakvih sustava. Međutim krški sustavi mogu osigurati pitku vodu besplatno samo dotle, dok je stanje ekosustava dovoljno dobro da je može pročistiti. Zbog velike propusnosti naslaga smanjenja je mogućnost pročišćenja zbog čega se zagađenje kroz krški sustav prenosi neizmijenjeno, na velike udaljenosti i u teško odredivim smjerovima što ima nesagledive i teško popravljive posljedice.

Unatoč neizmjernoj vrijednosti špiljskih staništa Hrvatske, mnogi još nisu prepoznali važnost njihova očuvanja, te se ta staništa neprestano uništavaju, a njihova se jedinstvena fauna nepovratno gubi.

Glavni razlozi ugroženosti špiljske faune Hrvatske i podzemnih staništa su uništavanje staništa zbog izgradnje hidroakumulacija, prometnica, kamenoloma, zatrpavanja špiljskih objekata otpadom, zatim zagađenja bilo odlaganjem komunalnog otpada ili povećanjem količine pesticida ili drugih otrova u podzemnim vodama, te zbog neprikladnog turističkog uređenja i korištenja špilja te ilegalnog sakupljanja špiljskih životinja.

Svjetski dan čistih planina je proglašen od strane Ujedinjenih Naroda, s ciljem da nas podsjeti na značaj planina i njihovu sve veću devastaciju izazvanu ljudskim aktivnostima.

 

 


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Mario Šaban, Park prirode Velebit, Facebook

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close