12. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Tena Brnad

Svake se godine treće subote u mjesecu siječnju u cilju borbe protiv raka vrata maternice obilježava Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.


Cvijet mimoze izabran je za zaštitni simbol borbe protiv raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.

Povodom obilježavanja 12. Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice Hrvatski zavod za javno zdravstvo sudjeluje u organizaciji javnozdravstvene akcije koja će se održati 19. siječnja 2019. godine (subota) od 10 do 14 sati na Trgu Petra Preradovića.

Cilj ove javnozdravstvene akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenju protiv HPV-a te brizi za vlastito intimno zdravlje, kako bi zahvaljujući preventivnim mjerama smanjili smrtnost od ove zloćudne bolesti. Stoga je iznimno važno što kvalitetnije i što više informirati žene svih dobnih skupina o mogućnostima prevencije raka vrata maternice.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poziva sve građane da se pridruže obilježavanju i simboličnom kupnjom mimoza podrže borbu protiv raka vrata maternice.

 

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo | Foto: Wikimedia Commons

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u