Lifestyle

100 milijuna dolara uloženo u lov na izvanzemaljce

Yuri Milner ruski je milijarder poznat po ulaganju u Facebook. Danas ga zanima potraga za izvanzemaljcima, a u to je spreman uložiti 100 milijuna dolara.


Ruski tajkun i milijarder Yuri Milner (53) uložit će 100 milijuna dolara vlastitog novca u projekt potrage za izvanzemaljskom inteligencijom, piše Wired.

Projekt koji će financirati, naziva Breakthrough Listen, trebao bi trajati 10 godina, a zamišljen je tako da bude najopsežnija pretraga signala koji na zemlju stižu iz svemira u povijesti čovječanstva.

Cijeli projekt pomoći će vrhunski znanstvenici iz svijeta astronomije i astrofizike poput Franka Drakea, Geoffa Marcyja i Stephena Hawkinga. Ovi znanstvenici, prema riječima milijardera Milnera, imat će “najbolju tehnologiju za pretraživanje svemira koju 100 milijuna dolara može kupiti”.

Većina novca od Yurijevog ulaganja otići će na zakup vremena za korištenje dvaju velikih i ponajboljih radioteleskopa na svijetu – jednog u Zapadnoj Virginiji, te drugog u New South Walesu u Australiji. Zajedno, ovi teleskopi pokrit će 10 puta više neba nego što je to bio slučaj ranije, a signale će tražiti u tzv. ‘tihoj zoni’, spektru radiovalova koje ne ometa Zemljina atmosfera.

Za kraj, Milner je napomenuo kako će sve podatke iz istraživanja javno objaviti pa će se svatko na svijetu moći uključiti u potragu za izvanzemaljskim životom.

Ovaj ruski ulagač, koji je i sam studirao teorijsku fiziku na Sveučilištu u Moskvi, u karijeri je ulaganjima već pomogao Facebooku, Twitteru i Zyngi. Osnivač je nagrade Breakthrough Prize koja odlikuje fizičare i matematičare, a u svijetu tehnologije poznat je po izjavi da će internet jednog dana evoluirati u globalni mozak.


Tekst: 24sata.hr
Foto: tuzlanski.tuzlanskiba.netdna-cdn.com

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close