Turizam

12 stvari koje vam posada aviona neće priznati

Ove podatke na društvenim su mrežama otkrili sami piloti. Neke od njih, iako vrlo neugodne, nisu i opasne. Druge pak…


* Maske s kisikom putnicima mogu osigurati disanje samo 15 minuta. Mada, i to je dovoljno vremena da pilot smanji visinu aviona. Na velikim visinama imate samo 15 do 20 sekundi prije nego što padnete u nesvijest.

* Pri slijetanju svjetla se u avionu prigušuju zato da bi se oči putnika privikle na vanjski mrak ukoliko bi se pri slijetanju nešto dogodilo i ako bi putnici brzo morali bježati vani.

* Na vratima zahoda skriven je mehanizam za otključavanje kabine izvana.

* Pilotima je apsolutno zabranjeno dijeliti hranu s drugima, pa i s drugim pilotom, zbog straha od trovanja. Čak i ako je riječ o hrani koju netko želi baciti, za to se može dobiti otkaz.

* Jeste li znali da skoro nitko ne daje napojnice stjuardesama? Rijetki koji su to učinili, dali manju papirnatu novčanicu ili vrećicu čokoladnih bombona, vrlo su često besplatno pili do kraja leta ili bili tretirani kao kraljevi do kraja leta.

* Dobro razmislite prije nego što kućnog ljubimca strpate u avion. Njihov je zvuk puno osjetljiviji od našeg i let im je užasan. Psi se navodno aviona plaše još i puno prije nego što ih ukrcaju.

* Upaljeni elektronički uređaji u avionu ne mogu mu baš nikako štetiti. Zapovijed da se ugase isključivo je zato što pilote nerviraju elektronički šumovi u slušalicama.

* Putničkim avionima je, zapravo, sasvim dostatan i samo jedan motor za sigurno slijetanje.

* Svaki drugi pilot tijekom leta spava i trećinu vremena koliko je budan vidi svog kolegu da spava i on. Avion leti na autopilotu.

* Kako se rukuje vašom prtljagom? Ako stoji oznaka “lomljivo”, bacit će je još jače. Ako stoji oznaka “gore”, okrenut će je prema dolje.

* Nemojte piti čaj ili kavu s vodom iz aviona, jer rezervoare je neopisivo komplicirano adekvatno očistiti. Pitanje je i kako često peru aparate. U nekim aviokompanijama pronalazili su nakon 60 godina leta aviona centimetrima debele naslage zelenog u rezervoarima za vodu. Također, ne oslanjajte hranu na stoliće.

* Pušenje u avionu je zabranjeno. Ako netko zapali, riskira jezive kazne i jako neugodan dan. Možda i dulje. Pepeljare, međutim, i dalje postoje kako bi, čak i tako suicidalan pušač, imao gdje ugasiti cigaretu, a ne da je mora bacati u koš i riskirati požar.


 

Komentari

Komentara


Izvor: express.hr | Foto: pixabay

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close