Dom

10 predmeta u kući koje ne čistimo dovoljno

Kućanski poslovi nikad nisu gotovi, a neke stvari u domu se znaju previdjeti i dugo skupljaju nečistoću i bakterije. Ovih deset stvari bi se trebalo češće čistiti nego što ljudi obično misle, piše 24sata


1. Kante za smeće

Većina ljudi stavlja vrećicu za smeće u kantu i nju baca, a rijetko kad očisti samu kantu za smeće. Otpatci konstatno završavaju van vrećice, lijepe se za kantu za smeće ili iz vrećice procure otpadne tekućine. Kad bacite smeće, kantu našpricajte dezinficijensom i prebrišite kuhinjskim ubrusom, a bar jednom mjesečno je operite deterdžentom i vrućom vodom.

2. Kvake i prekidači za svjetlo

Samo se treba sjetiti koliko puta u danu se dotakne prekidač za svjetlo ili kvaka i već imate ideju koliko su bakterija se na njima stvori. I bez obzira što mislite da imate čiste ruke, svaki put kad otvorite vrata ili upalite svjetlo na rukama prenosite bakterije. Redovno ih prebrišite s čistom krpom pošpricanom dezinficijensom.

3. Računalna tipkovnica

Na tipkovnicama se, uz bakterije prenešene rukama, skupljaju stanice mrtve kože, kosa i mrvice hrane. Ovisno o tome koliko ste često pred računalom, barem svaki drugi mjesec ispušite tastaturu pomoću kompenziranog zraka (većina usisavača danas ima drugi otvor za ispuhivanje pa je ovaj zadatak jako lagan). Nakon ispuhivanja, umočite par štapića za uši u alkohol i prođite dijelove između tipki. Tipke prebrišite s krpom isto namočenom u alkohol i nakratko ostavite da se osu

4. Zavojnice na poleđini hladnjaka

Zavojnice na poleđini hladnjaka bi trebalo čistiti barem dva puta godišnje kako bi se spriječilo prekomjereno nakupljanje prašine. Čišćenjem ćete uštedjeti i na struji budući da nakupljena prašina ubrzava zagrijavanje zavojnica čija zadaća je izvući toplinu iz hladnjaka. Potrebno je usisati zavojnice svakih šest mjeseci i očistiti tvrdokornu prašinu debelim kistom ili krpicom.

5. Perilica i sušilica za robu

Bez obzira koliko često prali i sušili robu u njima, to ne znači da su one čiste. Jednom mjesečno pokrenite jedan prazan ciklus na perilici i sušilici po mogućnosti na višim temperaturama. Umjesto deterdženta stavite bijeli ocat u odjeljke za deterdžent, a sodu bikarbonu u bubanj. Time ćete razbiti kamenac i spriječiti kvarove, ali i omogućiti im da peru i suše bolje.  Svaka tri mjeseca bi usisavačem trebalo usisati filter od nakupljenih dlaka, nečistoća i raznih sitnica koje su u njemu zapeli.

Više na 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close