DogađanjaVijesti

10 pravila za studente i profesore

John Milton Cage Jr., američki skladatelj, poznat po svojim pionirskim skladbama u području elektroničke glazbe, davno je objavio 10 pravila za studente i profesore – „Some Rules for Students and Teachers”.


Ovaj tekst napisala je časna sestra Corita Kent, američka katolička redovnica, grafičarka, muralistica, dizajnerica, likovni pedagog i mirovna aktivistica.

Lista 10 pravila za studente, profesore i život, koju bismo mogli svi primijeniti, nastala je kao dio projekta za generaciju đaka koje je vodila od 1967. do 1968. godine. O značaju ove liste svjedoči podatak kako je kasnije prihvaćena kao lista zvaničnih pravila na odsjeku za umjetnost na koledžu u okviru samostana „Bezgriješnog Srca“ u Los Angelesu.

PRAVILO BR. 1.: Pronađite mjesto u koje imate povjerenja.

PRAVILO br.2.: Opće dužnosti studenta – izvući maksimum iz svog učitelja; izvući maksimum iz svojih kolega studenata.

PRAVILO BR.3.: Opće dužnosti profesora – izvući maksimum iz svojih učenika-studenata.

PRAVILO BR.4.: Sve doživljavajte kao eksperiment.

PRAVILO BR.5.: Budite samodisciplinirani – to znači pronaći nekog mudrog ili pametnog i slijediti njegov primjer. Biti discipliniran znači slijediti na dobar način. Biti samodiscipliniran znači slijediti na bolji način.

PRAVILO BR.6.: Greške ne postoje. Ne postoji uspjeh i neuspjeh, postoji samo stvaranje.

PRAVILO BR.7.: Jedino pravilo je rad. Ako radite, to vodi nečemu. Ljudi koji konstantno rade su ti koji na kraju i shvaćaju.

PRAVILO BR.8.: Ne pokušavajte stvarati i analizirati istovremeno. To su dva sasvim različita procesa.

PRAVILO BR.9.: Budite sretni kad god to možete. Uživajte. To je lakše nego što vam se čini.

PRAVILO BR.10.: “Mi kršimo sva pravila. Čak i vlastita. A kako to činimo? Ostavljajući dovoljno mjesta za neodređeno.” – autor John Cage.

Što znače ova pravila u praksi?

Uvijek budite prisutni. Prisustvujte svim predavanjima. Posjećujte mjesta i događaje. Pažljivo posmatrajte i osluškujte ljude oko vas. Čitajte sve što vam dođe pod ruku. Radite i trudite se razumjeti i cijeniti svoj i rad drugih. Gledajte filmove, što češće, što pažljivije. I sve čuvajte, nikad se ne zna, možda će vam koristiti jednog dana.


 

Komentari

Komentara


Izvor: x-ica | Foto: pexels

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close