Zdravlje

10 odvratnih sastojaka koji se nalaze u hrani koju jedemo

Neke velike svjetske kompanije često na svojim proizvodima naglašavaju kako njihova hrana sadrži prirodne arome, malo kalorija i puno vitamina, ali nikad, naravno, ne spominju neke odvratne sastojke od kojih vam se okreće želudac.


Naime, neki proizvodi u sebi sadrže ličinke ili kukce, dok su drugi napravljeni od dijelova životinja za koje ne želite znati da jedete. Naravno, tu su i neki kemijski spojevi koji se obično koriste u deteržentima za čišćenje WC-a ili pak za proizvodnju kozmetičkih proizvoda.

Spektar bizarnih stvari dosta je širok, a inspirirani s nekoliko stranih izvora, na jednom mjestu smo skupili deset odvratnih stvari koje ste možda i nedavno pojeli.

1.Sekret iz analne žlijezde dabra

Ponekad proizvođači aroma vanilije i maline koriste pojačivač okusa koji se naziva castoreum, a zapravo je riječ o mješavini analnog sekreta i mokraće dabra. Brojne zemlje dozvoljavaju korištenje ovog sastojka te da se unatoč tome na etiketama aroma može stavljati naziv ‘prirodno’.

2. Uljni sekret ovce

Ako negdje pročitate da vaša žvaka sadrži lanolin, morate znati da se radi o sekretu ovce koji se luči u njezinoj vuni. Ovaj aditiv se osim za omekšavanje žvakače gume koristi i u kozmetici, kremama za zaštitu od sunca i prizvodima za bebe.

3. Aminokiseline od pačjeg perja

L-cistin je aminokiselina koja se često koristi u regeneratorima za kosu, ali  ponekad i prilikom masovne proizvodnje pekarskih proizvoda, a pravi se od pačjeg perja. Kako piše Business Insider, McDonald’s ga koristi u svojoj piti od jabuka i rolicama od cimeta.

4. Crvi

Crvi u gljivama nisu otrovni, ali nisu baš ni ugodni za vidjeti. Ovisno o zemlji, propisima je regulirana dozvoljena količina crva po limenci.

5. Natrijev bisulfit

Natrijev bisulfit obično se koristi u sredstvima za održavanje higijene zahodske školjke, ali ponekad se koristi i kako bi produžio život čipsa na policama te kako bi se njime izbijelile diskoloracije na čipsu tako da svaki bude iste boje.

6. Dlake štakora

Iako niti jedan proizvođač ne koristi dlake štakora kao tajni sastojak u pripremi svojih delicija, one ponekad znaju dio njezinog sastava zbog toga što se u velikim skladištima ponekad žive i ovi mali glodavci. Ipak, sva hrana se kontrolira te su dopuštene količine iznimno male. U SAD-u je to, recimo, maksimalno 1 dlačica na 100 grama čokolade.

7. Sok od buba

Shellac je smola koju izlučuju lac bube na stablima u šumama Indije te Tajlanda. Ono se osuši, a potom otopi u etanlou kako bi postigla tekuću masu. Inače se koristi za glazuru drveta, ali i za sjajnu glazuru nekih slastica poput Skittles bombona, piše stranica Wake Up The Giant.

8. Propilen glikol

Ovaj kemijski spoj može se pronaći u antifrizu i kondomima, no, može se naći i u nekim prehrambenim proizvodima poput gaziranih pića i piva. Iako je prilično sigurno da od njega nećete umrijeti, može biti dosta opasan za pse, upozoravaju stručnjaci.

9. Životinjske kosti

Kad se bere s trske, šećer je smeđe boje. No, kako je ta boja estetski manje ugodna oku, šećer obično postaje bijel. Neke tvrtke za proizvodnju šećera koriste kosti krave koje dodaju smeđem šećeru kako bi ga učinili bijelim, barem tako piše Distractify.

10. Izmet glodavaca

Izmet glodavaca može se pronaći u pšeničnim proizvodima, a najčešće se radi o izmetu poljskih miševa. Naravno, udio supstance se testira kako bi sve bilo u zdravstveno prihvatljivim količinama, piše Buzzfeed u jednom od svojih članaka.


Tekst: telegram.hr

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close