ZnanostVijestiTech

10 najvažnijih fotografija koje je NASA snimila

Kao najmoćnija svemirska agencija u svijetu, NASA je od svog osnivanja do danas ostvarila cijeli niz zadivljujućih podviga, bilo da je riječ o svemirskim letovima s ljudskom posadom, koji su 1969. godine kulminirali slijetanjem čovjeka na Mjesec, bilo slanjem cijelog niza svemirskih sondi diljem Sunčevog sustava.


Sve navedeno zabilježeno je objektivom fotoaparata, a što je izrodilo cijeli niz spektakularnih fotografija, od kojih vam deset najupečatljivijih donosimo u nastavku.

  1. Divovska Sunčeva baklja, snimljena 16. travnja 2012.

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova divovska Sunčeva baklja, izbačena na s lijeve hemisfere naše matične zvijezde, ustvari je plazma, četvrto agregatno stanje materije, sastavljena od nabijenih čestica vodika i helija. Iako dotična baklja nije dosegla Zemlju, intenzivne erupcije na površini Sunca mogu ozbiljno utjecati na rad satelita u Zemljinoj atmosferi, ali i izazvati velike probleme u opskrbi električnom energijom na površini našeg planeta. Baklju je snimio NASA-in Solar Dynamic Observatory.

  1. Komet ISON

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Komet, koji su 21. rujna 2012. godine otkrili ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novichok, godinu dana kasnije snimila je ekipa iz NASA-inog Marshall Space Flight Center, a dok je dotični od Zemlje bio udaljen 156 milijuna kilometara.

Samo dvadeset dana nakon što je NASA snimila ISON, navedeni se 28. studenog 2013. godine približio na 1 207 000 km od Sunca i nedugo potom raspao.

  1. Hubble Ultra Deep Field

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ova zadivljujuća fotografija, nastala kombiniranjem podataka koje je svemirski teleskop Hubble prikupljao više od deset godina, prikazuje na tisuće udaljenih galaksija čija je svjetlost na Zemlji u velikom broju slučajeva nevidljiva golim okom. Štoviše, NASA-ini znanstvenici procjenjuju kako slabo vidljive galaksije na fotografiji emitiraju tek milijarditi dio svjetlosti vidljive čovjeku.

  1. Jupiterova velika crvena pjega

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Ovu fotografiju velike Jupiterove pjege, ustvari oluje velike kako tri Zemlje, koja već stotinama godina bjesni u atmosferi ovog plinovitog diva, snimila je svemirska sonda Voyager 1 za vrijeme preleta tijekom 1979. godine. Postoje dokazi kako je pjega prije sto godina bila dvostruko veća nego što je danas, a čini se kako će se dotična i nastaviti smanjivati.

  1. Rover Curiosity na Marsu

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Kako i rover na drugom planetu može snimiti selfie pokazao nam je Curiosity, snimivši svoj prednji lijevi kotač. Fotografija, snimljena 30. studenog 2013., prikazuje i oštećenja na kotaču, nastala tijekom 4,47 km dugačkog putovanja po teškom marsovskom terenu.

  1. Zalazak Sunca na Marsu

FOTO: NASA

FOTO: NASA

Jednu od najspektakularnijih fotografija iz svemirskih prostranstava snimio je NASA-in rover Spirit, zabilježivši zalazak Sunca na Marsu viđen iz kratera Gusev. Rover, čija je misija na Marsu trajala u razdoblju od 2004. do 2010. godine, navedenu je fotografiju snimio tijekom 489. dana misije, koristeći se svojom panoramskom kamerom.

Pročitajte cijeli članak na znanost.geek.hr

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: znanost.geek space

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close