Događanja

10 najboljih pjesama za opuštanje

Svi mi imamo poneku najdražu pjesmu koja nam podigne raspoloženje ili nas podsjeti na neki mili događaj. Međutim, što slušati kad se želite uistinu opustiti? Donosimo popis od 10 najboljih stvari za opuštanje koje bi se svakako trebale naći na vašem mp3 playeru.Glazbeni terapeuti proveli su istraživanje u kojem su prezentirali deset najboljih pjesama zaopuštanje, a najbolje rezultate postigla je pjesma pod nazivom “Weightless” Manchesterskog benda Marconi Union.

Slušanjem opuštajuće glazbe ritam otkucaja srca počinje se usklađivati s ritmom glazbe. Pritom je bitno da pjesma traje otprilike 8 minuta jer je barem 5 minuta potrebno za usuglašavanje ritmova. Smanjeni broj otkucaja srca povezan je sa smanjenjem krvnog tlaka što vodi k lakšem opuštanju tijela.

Pjesme s opuštajućim učinkom imaju harmoničke interval ili zadrške između tonova koji služe za stvaranje euforičnih osjećaja, kao i osjećaja ugode. Važno je također da nema ponavljanja istih melodija što omogućuje mozgu da se lakše isključi jer se više ne trudi predvidjeti nadolazeće melodije.

Nasumičnim izmjenama tonova lakše se postiže duboko opuštanje. Krajnji element čine duboki tonovi i zvukovi koji podsjećaju na budističke napjeve. Visoki tonovi djeluju stimulirajuće na mozak i tijelo dok ga duboki opuštaju te dovode u neki oblik stanja sličnog blagom transu.

Popis 10 najboljih pjesama za opuštanje:

1. Marconi Union – Weightless
2. Airstream – Electra
3. DJ Shah – Mellomaniac (Chill Out Mix)
4. Enya – Watermark
5. Coldplay – Strawberry Swing
6. Barcelona – Please Don’t Go
7. All Saints – Pure Shores
8. Adele – Someone Like You
9. Mozart – Canzonetta Sull’aria

10. Cafe Del Mar – We Can Fly


 

Tekst: naturala.hr 

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close