Događanja

10 najboljih mafijaških likova u povijesti

Kvalitetni mafijaški filmovi nisu toliko česta pojava, no oni koji su uspjeli pridobiti i publiku i kritiku su ušli u anale najboljih filmova svih vremena. Ovaj žanr je star gotovo koliko i sam film, a njegov utjecaj evidentan je i u glazbi i modi 20. stoljeća. Kultni mafijaški filmovi su bezvremenski i u svakoj generaciji pronalaze veliki broj novih obožavatelja.


Uz dobru i napetu priču koja mora nositi cijeli film, najbitniji faktor ipak ostaju sami likovi. Ono što je zajednično svim mafijaškim klasicima su nezaboravni likovi, a mi vam donosimo 10 najboljih.

1. Don Vito Corleone (Kum)

Iako je njegov sin Michael Corleone centralna pojava ove franšize, Vito Corleone je Kum i ultimativni filmski mafijaš. Ono što ga čini tolikom silom je količina ljudi oko njega koji mu se dive. Njegova posvećenost obitelji i strastveno ponašanje gledatelju otežava da ga krivi za silne kriminalne radnje. On je jedan od najmoćnijih ljudi u New Yorku, glava velike mafijaške obitelji, ali je prije svega ostalog obiteljski čovjek. Nije brz na okidaču poput njegovog sina, ali zna kako organizirati strašnu osvetu.Marlon Brando je za tu ulogu zasluženo dobio Oscara, a kad je Robert De Niro u drugom dijelu preuzeo ulogu mlađeg Vita Corleonea, Kum je oživljen s još više moći.

2. Tony Montana (Scarface)

Al Pacino je bez sumnje kralj filmskih mafijaša, no od svih njegovih uloga najbolja je ona Tonyja Montane u filmu “Scarface”. Tony nije trpio muljaže i prevare što je jasno od početka pa do posljednje kultne scene ovog klasika iz 1983. Prošao je put od krijumčara do narkobossa koji nije imao problema s hladnokrvnom likvidacijom svakoga tko bi stao na put njegovim planovima. Bio je maksimalno posvećen svojim ciljevima, ali i vrlo opasan. Jednom kad se posvetio kriminalu i osjetio moć koju donose velike količine novca (i kokaina), više ga se nije moglo zaustaviti.

3. Michael Corleone (Kum)

Još jedna uloga Ala Pacina. Ovog puta riječ je o liku koji je postao ikona u svijetu mafijaških filmova, ponajviše zbog sjajne Pacinove izvedbe. Michael Corleone vodio je život odvojen od poslovanja svoje obitelji, sve dok spletom okolnosti nije naglo gurnut u središte zbivanja. Iako u mladosti nije imao doticaja s kriminalom, kad je preuzeo mjesto glavešine obitelji Corleone postao je okrutan i bez milosti za bilo koga. No bio je ipak vrlo oprezni ubojica s puno takta kojemu je primarni cilj bio pametnim potezima sačuvati status svoje obitelji.

4. Tommy DeVito (Dobri momci)

Lik Tommyja DeVita bio je baziran na stvarnom gangsteru iz New Yorka.Joe Pesci je u ulozi ovog ćudljivog mafijaša bio vrlo okrutan i potpuno nepredvidiv, i za to je zasluženo dobio Oscara za najbolju sporednu ulogu. Tommy DeVito je bio agresivni egzekutor bez kontrole koji nije poštivao ničija pravila. Bio je ultimativni zločinac, a Pescijeva izvedba je sve ove značajke dodatno pojačala.

5. Tom Powers (Državni neprijatelj)

Bezvremenska izvedba Jamesa Cagneya u filmu “Državni neprijatelj” iz 1931. ostat će zapisana kao jedna od najboljih u povijesti. Njegov lik Tom Powers djelovao je za vrijeme prohibicije, i u tom periodu prošao je put od sitnog kriminalca do velikog švercera koji nije trpio ničiji neposluh. No uz svoju kriminalnu narav, Tom je bio i zaštitnik svoje obitelji koja mu je bila jednako važna.

6. Al Capone (Nedodirljivi)

Al Capone je bio stvarni američki gangster i mafijaški šef koji je bio na vrhuncu moći za vrijeme prohibicije. Postoji niz glumaca koji su utjelovili ovog lika, no nitko nije odradio toliko dobar posao kao Robert De Niro u“Nedodirljivima”. Film se fokusira na pokušaje policije da svrgnu Caponea s trona, a De Nirova izvedba ovog temperamentnog lika je besprijekorna.

7. Frank Costello (Pokojni)

Stvarni Frank Costello je bio jedan od najutjecajnijih mafijaških šefova u američkoj povijesti. Zvali su ga premijerom podzemlja i upravljao je s više mafijaških obitelji. Iako Jack Nicholsonova izvedba u filmu “Pokojni” više podsjeća na Whiteya Bulgera nego Franka Costella, njegov lik je i dalje hladnokrvni manipulator koji je fascinantno uvjerljiv.

8. Bill Cutting (Bande New Yorka)

Scorseseova povijesna drama smještena u New Yorku u 19. stoljeću bavi se imigracijom, politikom i nasilnim kriminalom, a u središtu zbivanja je Bill “The Butcher” Cutting kojeg je odglumio odlični Daniel Day-Lewis. Njegovog lika inspirirao je William Poole, vođa bande Bowery Boys i predvodnik političkog pokreta. Riječ je o vrlo opasnom i nasilnom mafijašu koji je svoj dio New Yorka držao pod strogom kontrolom. Cutting je bio specifičan po tome što ga nije zanimalo vatreno oružje; kako je po zanimanju bio mesar, preferirao je noževe i sjekire. Iako je bio nevjerojatno okrutan, smatrao se moralnim i živio je po svojoj interpretaciji kodeksa časti.

9. Frank Lucas (Američki gangster)

Krajem 60-ih i početkom 70-ih Frank Lucas bio je kralj trgovine heroinom u New Yorku. Film “Američki gangster” iz 2007. bavi se njegovom životnom pričom, a samog Lucasa odglumio je sjajni Denzel Washington. Ovaj film se u kratkom roku prometnuo u jedan od najboljih mafijaških filmova ikad. Iako je riječ o filmu, mnogi se nisu slagali s načinom na koji je prikazan Frank Lucas u njemu, odnosno kako je dosta stvari preneseno netočno. Kako god bilo, Denzelov lik je istovremeno bio galantan i inteligentan, ali i hladnokrvni egzekutor.

10. Roman Moronie (Johnny Dangerously)

Iako je Johnny Dangerously bio parodija gangsterskih filmova iz 30-ih godina prošlog stoljeća, lik Romana Moroniea nije bio sklon zafrkanciji – posebno kad je bila riječ o ispravljanju načina na koji je izgovarao psovke. Lik kojeg je utjelovio glumac Richard Dimitri predstavlja sve značajke prosječnog mafijaša: preokrutnost, ubijanje velikog broja ljudi, i nezamislivo puno psovanja.


Tekst: telegram.hr
Foto: images2.kurir

 

 

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close