AutomotoTech

10 činjenica o električnim automobilima

Električni automobili nisu pomodna novotarija. Razvijali su se još krajem 19. stoljeća, a danas imaju veoma važnu ulogu…


 

Trenutačno u Hrvatskoj ima dvadesetak punionica, a šest ih se nalazi u Zagrebu. (www.e-auto.guru/karta-punionica)
E-motor prilikom kočenja radi kao generator struje te se tako u baterije može vratiti do 20 posto energije koju klasični automobili odbacuju u obliku topline na kočionim diskovima.

E-automobil troši energiju samo prilikom vožnje, nema praznog hoda (ler). Dakle, troši energiju samo prilikom ubrzanja ili održavanja brzine.

Za električni automobil potrebna je ista vozačka dozvola kao i za klasični.

Možemo reći da su električni automobili ‘čišći’ od onih s motorom na unutarnje sagorijevanje samo ako je struja kojom se napajaju također ‘čista’. Na primjer, nije isto puni li se automobil u Francuskoj, gdje struja dolazi iz nuklearnih elektrana i hidroelektrana, ili se puni iz izvora gdje se struja dobiva iz elektrana na ugljen.

Baterije iz električnog automobila imaju dva života. Nakon što oslabe toliko da se više ne mogu dovoljno napuniti za pogon automobila, njihovi proizvođači ugrađuju ih u solarne panele. Većina domaćih prodavača električnih automobila daje garanciju od pet do deset godina na bateriju automobila.

Po broju električnih automobila u Europi prednjači Norveška. U toj je zemlji prošle godine čak 18 posto novoregistriranih automobila bilo na električni pogon. Tamo vlasnici električnih vozila ne plaćaju cestarine, mostarine, imaju besplatno parkiranje, dopuštenje da se voze žutim linijama…

Električni automobili nisu pomodna novotarija. Razvijali su se krajem 19. stoljeća, no zamijenila su ih vozila s jeftinijim motorima na unutarnje izgaranje.

Kalifornija je najdalje otišla u promicanju štedljivih ekoloških automobila. Ondje subvencije iznose 10 dolara po stanovniku, a kod nas su dolar.

Ekološki automobil ima manje od 200 dijelova i većina se nakon povlačenja automobila iz vožnje može reciklirati i nanovo koristiti.


 

Tekst: sensaklub.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close