Lifestyle

10 čestih mitova koji uopće nisu istiniti

Pucketanje prstima mnogi su u glavi zapamtili kao naviku koja je ljutila bake, tete i djedove, a ni mamama nije bila draga. No, mnogo je tu ‘frke’ nastalo ni zbog čega.


Pucketanje prstima

Zbog pucketanja prstima mnogoj se djeci duboko u pamćenje urezala izjava: “ući će ti zrak među kosti!” To je bila jedna od nesretnih dijagnoza, a liječnici su smatrali da pucketanje vodi artritisu. Međutim, znanstvenici nisu uspjeli pronaći baš nikakvu vezu između zadovoljnog pucketanja i spomenute bolesti.

Žvakaće se ne razgrađuju u želucu

Bake su zabranama reagirale i na ‘divljanje’ sa žvakaćom gumom u ustima. Iako je za to bilo više razloga, poput potencijalnog gušenja, onaj da se žvakaća u želucu razgrađuje i do sedam godina potpuno je neutemeljen. Žvakaće se, kao i sva druga hrana, zadržavaju u želucu do najviše tjedan dana.

Kovanice koje mogu ubiti

Porijeklo ove zablude nije poznato, ali mnogi i dalje u nju vjeruju. Netko je zaključio kako obična kovanica bačena s veće visine može razbiti lubanju čovjeka i ubiti ga. Znanstvenici su samo poručili kako bi kovanica, bačena s vrha Empire State Buildinga, teško i pogodila nekog. Pa čak i kad bi uspjela nekog pogoditi u glavu, osoba to vjerojatno ne bi niti osjetila.

Krv zapravo nije crvena

Boja vena koju vidimo na svojim podlakticama najvjerojatniji je izvor zablude da krv nije uvijek crvene boje. Zbog toga su neki ‘mudraci’ ustvrdili kako je krv, prije nego što dođe u dodir s kisikom, plave boje. Krv sigurno dolazi u nekoliko različitih nijansi, no nijedna od njih nije plava.

‘Hiperaktivni su zbog šećera!’

Omiljena izlika svakog roditelja da djeci ne daju previše slatkiša je ona da su zbog šećera djeca hiperaktivna. Premda je istina to da prekomjeran unos šećera djeci, ali i odraslima, može prouzrokovati probleme s koncentracijom i fokusiranjem na samo jedan zadatak, šećer ipak ne uzrokuje i povećanu tjelesnu aktivnost djece.

Koža otpada nakon što se smežura

Tvrdnja da koža otpada, nakon što se smežura u vodi, vjerojatno je izvorno bila izmišljotina nekog roditelja da natjera dijete van iz mora. Ipak, u nekim se područjima ta tvrdnja proširila, pa i postala temom narodne predaje. Naravno, nije istinita. Koža se za dužeg perioda u vodi smežura, jer je to evolucijski alat koji ljudima omogućuje lakše držanje predmeta pod vodom, kako nam ne bi klizali iz ruku.


Pročitajte više na 24sata.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close