Zašto nije dobro ubijati stonoge u kući?

Tena Brnad

Možda to zvuči čudno, no budite sretni kada ugledate stonogu u svojem domu. To samo znači da imate pomoć u suzbijanju štetnih nametnika poput žohara, stjenica, moljaca, piše 24sata

Iako ih nije baš lijepo i ugodno vidjeti dok jurišaju po domu, kućne stonoge su zapravo vrlo korisne. Slobodno možemo reći – budite sretni da ih imate. One ubijaju žohare, moljce, muhe, termite, stjenice, buhe, mrave, pauke, grinje… To im je hrana, a imaju velik apetit. Preciznije, metabolizam im brzo radi pa moraju puno jesti.

Dvije noge koje se nalaze najbliže njihovim glavama su napravljene tako da nose otrov, a ostale služe za omatanje oko plijena. Stonoge skoče na kukca i omotaju ga nogama. Potom mu uštrcaju otrov (bez brige, taj otrov ne može doći u ljudski krvotok jer su stonoge preslabe da bi prošle kroz našu kožu).

Kućne stonoge ne stvaraju mreže niti gnijezda u kući već su stalno u potrazi za hranom, i tako vas zapravo rješavaju nametnika koji u domu rade štetu. One ne uništavaju drvene površine i ne prenose smrtonosne bolesti. Sve što njih zanima u vašoj kući su kukci, i nemojte ih zaustavljati u tome jer vam rade uslugu.

Ukoliko ne želite imati stonoge u kući, pobrinite se da vam domom ne šeću druge bube. Pazite da nemate ostataka hrane posvuda, redovito čistite, a posebnu pažnju obratite na uglove i skrivene dijelove. Ako vidite da vam kroz neku pukotinu kukci ulaze u dom, to zatvorite. Također, pazite da vam u kući ne bude vlažnih područja. Kućne stonoge najčešće borave u kupaonicama ili podrumima, na mjestima koja su vlažna. Uglavnom love po noći. Dugačke su do pet centimetara i imaju 15 pari nogu. Žive između tri i sedam godina.

Više na 24sata


Foto: pixabay

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u