Arheološki vremeplov

Vučedol – Gradac: Vučedolska golubica ili jarebica?

Tena Brnad

Jedan od najpoznatijih arheoloških nalaza u Hrvatskoj je vučedolska golubica. Ova prekrasna keramička ptica danas je prepoznatljivi simbol  grada Vukovara, ali znate li što je ona zapravo i čemu je služila?

Odgovore na ova pitanja pronaći ćemo u bakrenom dobu. Vraćamo se u treće tisućljeće prije Krista, na mjesto gdje je golubica pronađena. Uz obalu Dunava, nedaleko od današnjeg Vukovara, nalazi se veliko naselje – središte vučedolske kulture. Stari Vučedolci žive u ovalnim kućama od pletenog šiblja prekrivenim slamom. Bave se poljoprivredom, stočarstvom i imaju veoma razvijenu metalurgiju. Upravo je s metalurgijom povezana priča o vučedolskoj golubici pa ćemo potražiti vučedolskog lijevača bakra.

Radionicu ljevača bakra nije teško prepoznati. U središtu Vučedola, na uzvisini okruženoj dubokim jarkom, uzdiže se najveća građevina u naselju. Zrak je vruć oko peći u kojima se topi bakrena ruda. Jedan Vučedolac upravo ulijeva tekući bakar u kamene kalupe. Čini se da izrađuje bakrene sjekire. Jeste li primijetili da ovaj čovjek ima poteškoća s hodanjem? Hrama poput Hefesta, boga vatre i kovača iz grčke mitologije… a to nije slučajnost.

Metalurška radionica na Vučedolu s razlogom je odvojena od ostatka naselja. Lijevanje bakra je veoma opasan posao. Vučedolci imaju napredno oružje izrađeno od bakrene rude s primjesama arsena. Arsenski bakar je dvostruko tvrđi od običnog bakra. Prilikom taljenja rude s primjesama arsena oslobađa se otrovni plin koji se udisanjem taloži u tijelu ljevača. Zbog toga svi ljevači bakra s vremenom postanu hromi…

Na ovoj uzvisini, ispred ulaza u radionicu ljevača bakra, iskopana je slavna keramička posuda u obliku ptice. Vučedolska golubica zapravo nije golubica, već – jarebica. Jarebica je u mnogim kulturama simbolizirala metalurga. Što može biti zajedničko toj ptici i ljevaču bakra? Odgovor je – hramanje! Jarebice žive u ravnicama i rijetko lete. Grade gnijezda u visokoj travi gdje su izložene različitim grabežljivcima. U slučaju opasnosti, mužjak jarebice brani gnijezdo na neobičan način: skrene pažnju na sebe i počne trčati i hramati kao da je slomio nogu. Grabežljivac pomisli da je lak plijen i krene za njim. Kad se udalje dovoljno daleko od gnijezda, mužjak jarebice „ozdravi“ i odleti.

Čemu je služila vučedolska posuda u obliku ptice? Posuda je zapravo “boca” za tekućinu s otvorom na vrhu. Koristila se u vjerskim obredima Vučedolaca. Zbog opasnosti kojoj su se izlagali, Vučedolci su vjerovali da su ljevači bakra vračevi koji imaju posebne moći. Metalurška radionica je bila hram u kojemu su se održavali vjerski obredi posvećeni vučedolskom bogu vatre. Za vrijeme rituala vrač je iz pticolike posude ispijao napitak od halucinogenih biljaka ili gljiva.

Vučedolska ptica je simbol koji u isto vrijeme ima dva značenja, a jedno značenje ne treba umanjivati ono drugo. Ona je istovremeno i arheološka jarebica koja priča priču o jednoj naprednoj zajednici bakrenog doba i moderna golubica, simbol mira koji je postao prepoznatljivi hrvatski suvenir u cijelom svijetu. Na nalazištima vučedolske kulture arheolozi su otkrili još pregršt zanimljivih nalaza i priča, a o čemu se radi – otkrijte na sljedećim putovanjima!


 

Izvori: Miličević Bradač, Marina, Vučedolska “golubica” kao posuda, Opvsc. archaeol. 26, 71-98 2002.. / Durman, Aleksandar, Vučedolski hromi bog: zašto svi metalurški bogovi šepaju?, Gradski muzej Vukovar, Vukovar, 2004

 


Foto: wikimedia commons

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u