Vremenska prognoza: Stiže novo zahlađenje sa snijegom!

Tena Brnad

I početak idućeg tjedna donijet će pravo zimsko vrijeme, javlja međunarodni meteorološki servis Severe Weather, a prenosi 24sata


Do sredine siječnja prognoziraju veliko zahlađenje, čak i polarnu hladnoću s temperaturama nižim od prosjeka u većem dijelu Europe.

Za Hrvatsku u narednim danima prognoziraju 80-postotnu mogućnost snijega.

I Zoran Vakula objavio je prije par dana dugoročnu prognozu za prvu polovicu 2019.

 U prvom desetodnevlju nove godine bit će još hladnije, vjerojatno ponajviše od 4. do 9. siječnja, kada ponegdje čak najviša dnevna temperatura zraka može biti niža od prosječne najniže, a u ostatku mjeseca je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost za ponovno barem prosječnu temperaturu, u mnogim krajevima i malo višu. Trenutačne prognoze za prvu polovinu 2019. godine ne upućuju na neka velika odstupanja od prosječne temperature, posebice ne u sjevernim krajevima unutrašnjosti, ali ne smije se zaboraviti kako su dugoročne prognoze još uvijek daleko od savršenstva. Promjene su moguće, a i iznenađenja, za mnoge i neugodna. Prognoza količine oborine još je nezahvalnija nego za temperaturu, ali ipak – ostvari li se trenutačna – višak oborine bit će zamjetniji u prvom tromjesečju, posebice na Jadranu. Pritom je dobro pripremiti se, ne samo u prvom dijelu 2019. godine, nego i kasnije – na nove raznolike rekorde i ekstreme te barem malo ublažiti moguće neželjene posljedice – prognozirao je Vakula za HRT.


Foto: unsplash

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u