TripAdvisor dodijelio je Botaničkom vrtu certifikat izvrsnosti za 2015. godinu

Iva Biondić

Vodeći svjetski portal za putovanja TripAdvisor dodijelio je Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu certifikat izvrsnosti za 2015. godinu, koji turisti ocjenjuju jednom od zanimljivijih zagrebačkih znamenitosti.


Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dobitnik je TripAdvisorovog certifikata izvrsnosti za 2015. godinu. Po ocjeni turista, Botanički vrt je jedna od zanimljivijih zagrebačkih znamenitosti, a što se vidi i po broju posjetitelja, koji ga svrstavaju na treće mjesto najposjećenijih atrakcija u Zagrebu.

Botanički vrt smješten je u srcu grada, u tzv. Lenucijevoj potkovi, čije zelene površine i perivoji čine monumentalni okvir Donjega grada. Osnovan je još 1889. godine i uređen u tzv. pejzažnom stilu sa slobodnim skupinama drveća, krivudavim stazama i cvjetnim parterom strogih simetričnih crta. Budući da pripada zagrebačkom sveučilištu, Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta oduvijek je imao obrazovnu te kulturno-povijesnu vrijednost, a posljednjih desetljeća valoriziran je i u turizmu. Zbog izuzetne kulturno-povijesne vrijednosti 1971. godine zaštićen je zakonom kao spomenik vrtne arhitekture.

U Botaničkom vrtu uzgajaju se brojne i rijetke vrste biljaka, a sastoji se od arboretuma, cvjetnog partera, četrnaest staklenika, tri kamenjare i dva umjetna jezera, koja su nerijetko bila nadahnuće velikim hrvatskim slikarima. Na tim je jezerima neke od svojih slika iz serije „Lopoči” naslikala i velika akvarelistica Slava Raškaj i one se danas smatraju vrhunskim djelima hrvatskog akvarelnog slikarstva na prijelazu XIX. u XX. stoljeće. Od građevinskih objekata u vrtu izdvajamo zgradu ravnateljstva u secesijskom stilu, zatim zgradu Botaničkog zavoda te izložbeni paviljon iz 1891. godine.

Vrt se prostire na površini 4,7 hektara i najveći njegov dio čini arboretum, uređen u stilu engleskog parka. Među biljem koje se uzgaja u vrtu ističu se i mnoge autohtone vrste.

Ulaz u Botanički vrt je besplatan.


 

Tekst: TZGZ

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u