Književni petak

TOP 10 najčitanijih knjiga svih vremena

Iva Biondić

Ovoga tjedna donosim vam top 10 najčitanijih knjiga svih vremena. Kada pogledamo listu nema tu previše iznenađenja sve od reda poznati autori i još poznatiji naslovi, pa krenimo:

“Biblija” – 3.9 milijardi primjeraka

Najprodavanija knjiga svih vremena, svakako očekivano, zbirka je tekstova koje kršćani drže svetima, od Boga nadahnutima i glavnim izvorom svoje vjere.

“Citati Mao Tse-tunga”, Mao Tse-tung – 820 milijuna primjeraka

Knjiga poznata i pod nazivom Mao Tse-tungova “Mala crvena knjižica” koja objašnjava ideologiju kineske komunističke partije.

“Harry Potter”, J. K. Rowling – 400 milijuna primjeraka

Serija od sedam romana J.K. Rowling u kratkom vremenu osvojila je svijet. Dječak čarobnjak i njegovi prijatelji Hermione i Ron te njihova borba s Voldemortom dobila je i filmsku ekranizaciju uobliku osam filmova.

“Gospodar prstenova”, J. R. R. Tolkien – 103 milijuna primjeraka

Znanstveno-fantastična priča o Sredozemlju. Borbi dobra i zla, priča o patuljcima, vilenjacima, slavnim hobitima, goblinima i čarobnjacima te famoznom čarobnom Saurononovom prstenu.

“Alkemičar”, Paulo Coelho – 65 milijuna primjeraka

Novela Paula Coelha u originalu je napisana na portugalskom, a prevedena je na čak 56 jezika. Bestseller koji je pokorio svijet i danas je rado u rukama milijuna ljudi diljem svijeta.

“Da Vincijev kod”, Dan Brown – 57 milijun primjeraka

Kontroverzan roman koji se temelji na fiktivnoj priči kako je Isus Krist bio u braku s Marijom Magdalenom i kako je Kristov potomak zapravo kalež kojeg čuva tajna skupina čuvara. Knjiga koja je potakla brojne rasprave, bojkote i osude također je dobila svoju filmsku inačicu.

“Twilight saga”, Stephenie Meyer – 43 milijuna primjeraka

Ljubavna priča Belle Swan i Edwarda Cullena, besmrtnog vampira zadnjih je godina grijala srce mladih diljem svijeta. Pogotovo zato što je kao i većina knjiga s ove liste pretvorena u multimilijunsku filmsku franšizu pa iz nekog razloga mnogi nisu mogli dočekati drugi nastavak filma te su pohrlili kupiti knjigu.

“Zameo ih vjetar”, Margaret Mitchell – 33 milijuna primjeraka

Jedan klasik svjetske književnosti. Knjiga koja je također, gle čuda, pretvorena u iznimno uspješan film, priča priču o Scarlett O’Hari, kćerki irskog imigranta koji ima plantažu u Georgiji tijekom Američkog civilnog rata. Ova novela osvojila je prestižnu nagradu Pulitzer, a njena filmska ekranizacija osvojila je najprestižniju filmsku nagradu Oscar.

“Misli i postani bogat”, Napoleon Hill – 30 milijuna primjeraka

Motivacijska knjiga o samopomoći i osobnom razvoju inspirirana pričama i savjetima koje je autor Napoleon Hill dobio od Andrewa Carnegiea, škotsko-američkog milijardera.

“Dnevnik Anne Frank”, Anna Frank – 27 milijuna primjeraka

Dirljiva priča o jednoj svakodnevici mlade Židovke Anne Frank. Ana je sva događnja zapisavala u svoj dnevnik, pisala je tijekom dvogodišnjeg skrivanja nje i njezine obitelji zbog okupacije Nizozemske od strane Nijemaca.

Pogledajte spektakularan video kanjona rijeke Like!


Foto: Đurđica Banić

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u