TJEDAN CRIKVENICE Jeste li znali da u Crikvenici možete vidjeti morske pse i piranje? U Aquariumu!

Tena Brnad

U drugom izdanju serijala “Tjedan destinacija” i ovog ljeta donosimo zanimljive i malo poznate činjenice o bogatoj prirodnoj, kulturnoj i povijesnoj baštini turističkih destinacija Ličko-senjske županije i šire. Treći “Tjedan destinacije” posvećen je susjednoj nam Crikvenici.

Nakon potrage za najljepšim mjestom za poljupce, posjetili smo još jednu posebnu i jedinstvenu atrakciju grada Crikvenice. U samom centru Crikvenice, na adresi Vinodolska 8, nalazi se Aquarium Crikvenica u kojemu možete upoznati raznolika stvorenja iz čudesnog podvodnog svijeta. Koja se priča krije iza jednog od najsadržajnijih akvarija u Hrvatskoj, saznajte u drugom nastavku Tjedna Crikvenice!

Ako se ovog ljeta nađete na odmoru u Crikvenici, ne propustite zaviriti u bogati podvodni svijet jednog od najstarijih privatnih akvarija u Hrvatskoj.

U Aquariumu Crikvenica svoj dom je pronašlo više od stotinu vrsta riba iz Jadrana i tropskih mora, a za sve je zaslužan jedan čovjek, ornitolog Neno Brozičević koji sa suprugom Anitom vodi Aquarium već više od dvadeset godina.

Kako je sve počelo?

Brozičević nam je otkrio da je odlučio izgraditi Aquarium u Crikvenici iz dva razloga: prvi je bila njegova velika ljubav prema životinjama, a drugi želja da popravi turističku sliku u Hrvatskoj. Zbog svog zaljubljeništva u ptice i cijeli ornitološki svijet, razmišljao je baviti se pticama i pokazati ljudima sve čari ptica, ali na kraju se ipak opredijelio za morska stvorenja.

Ideja o nastanku akvarija rodila se još 1990. godine, na nagovor supruge i nekolicine prijatelja. Tih godina nije bilo privatnih akvarija, postojali su samo državni instituti koji su se bavili proučavanjima mora, rekao je Brozičević.

Može se reći da je ideja obitelji Brozičević bila pionirska jer je Aquarium Crikvenica bio drugi privatni akvarij u Hrvatskoj, a od njega je stariji samo akvarij na Malom Lošinju.

Prvi put ribe iz tropskih mora

Radovi na Aquariumu su počeli 1991. godine i trajali su pet godina. Kad je Aquarium otvoren za javnost 1996. godine, vijest je odjeknula i u Dnevniku HRT-a. Akvarij obitelji Brozičević postao je senzacija jer je još od prvog dana, osim jadranskih riba, u ponudi imao i egzotične ribe. Zahvaljujući obitelji Bronzičević po prvi put u Hrvatskoj u Crikvenici su se mogle vidjeti akvarijske ribe koje žive u tropskim morima.

Foto: Aquarium Crikvenica

Morski psi i morske mačke

Kao rezultat višegodišnjeg rada skupine biologa, ihtiologa, akvarista i ribara iz ovog kraja, te na osnovi stručne suradnje s prijateljima iz inozemstva, Aquarium Crikvenica danas je najsadržajniji Aquarium u Primorsko-goranskoj županiji, ali i mnogo šire.

U ugodnom ambijentu, na oko 250 kvadratnih metara akvarija, nalazi se 30 bazena koji svojim izgledom podsjećaju na prirodna staništa. U 40 tisuća litara vode pliva stotinjak vrsta riba Jadranskog mora te pedesetak vrsta iz tropskih mora. Od jadranskih riba tu su murina, morski konjic, jastog, hobotnica, hlap, škarpina, kirnja. Iz tropskih mora dolaze morski psi, škorpija, anđeo, klaun, kugla, paleta, zebra, a mogu se vidjeti i tropske slatkovodne ribe pirane. 

Brozičević nam je otkrio i koje su ribe najzanimljivije posjetiteljima Aquariuma – gosti se najviše zadržavaju kod morskih pasa, a od jadranskih vrsta najviše ih zanimaju meduze i hobotnice.

U Aquariumu se nalaze tri vrste morskih pasa koji su kao bebe uvezeni sa Šri Lanke, a imamo i dvije vrste morskih mačaka, po jednu jadransku i tropsku, rekao je Brozičević.

Morska mačka je riba hrskavičnjača iz reda psina, a karakterizira je vretenasto i izduženo tijelo koje podsjeća na morskog psa.

Foto: Aquarium Crikvenica

Najopasnija je Crvena piranja

Osim morskih pasa, po oštrim zubima su poznate i piranje, male slatkovodne grabežljive ribe kojih najviše ima u poriječju rijeke Amazone. Na svijetu postoji oko 60 vrsta piranja, a Neno nam je ispričao da u njegovom Aquariumu žive dvije vrste koje potječu iz Amazone.

Jedna od njih je Crvena piranja koja je na lošem glasu zbog najoštrijih zuba koji u prirodi mogu narasti i do 50 cm. Ona je osobito opasna za niskog vodostaja, kad napada u jatima velike životinje koje se nađu u vodi. Za razliku od piranja u prirodi, piranje koje žive u akvariju ne jedu “živu” hranu.

Prije smo u Aquariumu imali više piranja, a sad ih je ostalo samo dvije. Jedna je stradala od druge piranje zbog suparništva. Piranja neće napasti drugu piranju zbog gladi, već isključivo u borbi za nadmoć, rekao je Brozičević.

Foto: Aquarium Crikvenica

Što jedu kajmani?

Osim bazena s vodom, u Aquariumu se nalaze i dva aquaterarija s kornjačama i kajmanima – gmazovima iz porodice aligatora i reda krokodila. Kajmani žive uz obale rijeka i drugih voda u Centralnoj i Južnoj Americi, pa tako i u Aquariumu dio dana borave u terariju, a dio u vodi.

Naši kajmani podrijetlom su iz Češke, a jednako kao i piranje, ne jedu živu hranu već ih hranimo dehidriranom piletinom i ribom, rekao je Brozičević.

Foto: Aquarium Crikvenica

Omiljeno odredište obitelji s djecom

Brozičević nam je ispričao da kroz godinu akvarij posjeti veliki broj posjetitelja, a najposjećeniji su tijekom ljetnih mjeseci. Tijekom siječnja i veljače akvarij je zatvoren, a svoja otvara vrata posjetiteljima početkom ožujka.

Posjećenost ovisi o dobu godine, u podsezoni je slabija, u predsezoni jača, a u sezoni smo puni. Puno je domaćih posjetitelja, gastabajtera, a rado dolaze i Nijemci, Česi, Slovenci, Mađari. Općenito je više odraslih posjetitelja nego djece, a najradije nas posjećuju obitelji s djecom.

Tijekom ožujka, studenog i prosinca akvarij je otvoren samo subotom i nedjeljom od 10 do 16 sati, a u travnju i listopadu svaki dan od 10 do 17 sati. U svibnju akvarij možete posjetiti od 9 do 18 sati, u lipnju i rujnu od 9 do 20 sati, a u srpnju i kolovozu od 9 do 22 sata.

Foto: Aquarium Crikvenica

Na kraju razgovora, upitali smo našeg sugovornika ima li kakve planove za budućnost Aquariuma.

Svakako imamo planove za budućnost, još jedan kat od nekih 100 metara kvadratnih, ali to će sin kad naraste, rekao je Neno kroz smijeh.

Kontakt i cijene ulaznica

Djeca do tri godine ne plaćaju ulaz, a cijene ulaznice su 25 kuna za djecu do 18 godina, 40 kuna za odrasle osobe, 30 kuna za umirovljenike, studente i invalide, 15 kuna za predškolske grupe i grupe s posebnim potrebama, 20 kuna za školske grupe i 30 kuna za grupe odraslih.

Za sve informacije o Aquariumu Crikvenica nazovite 051 241 006 ili pošaljite upit na mail adresu [email protected] Više o Aquariumu Crikvenica možete saznati i na web stranici Aquarium Crikvenica te na Facebook stranici Aquarium Crikvenica.

 


Izvor: Sponzorirano | Foto: Aquarium Crikvenica

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u