KolumneModerna tradicijaZdravlje

“Sveta tri kralja – masnica se valja”

Ulaskom u Novu Godinu započinje, odnosno samo se iznova nastavlja naš krug svakodnevnih briga, poslova i obveza koje smo dužni ispunjavati, ali se i radujemo jer smo sve ono loše ostavili iza sebe te spremni i odlučni dočekujemo sve što nam dolazi. Kako su naši stari imali čitav niz običaja tako ni početak nove godine ne može proći bez jednog, a kako bi nova godina bila što bolja i uspješnija upravo su ju i počinjali jednim slatkim običajem.

Sigurna sam da je svatko od vas barem jednom čuo uzrečicu „Sveta tri kralja – masnica se valja“. Period od Sveta tri kralja pa sve do Mesopusta upravo je bio period za pečenje masnice. Masnica je najpoznatiji i najstariji lički kolač. Iako je kolač odnosno iako se u većini slučajeva spremala slatka, znala se raditi i slana varijanta masnice.

Kako spremiti masnicu?


Umijesi se malo tvrđe tijesto od brašna, jaja, soli, kvasca i vode. Zatim se tijesto razvalja i namaže rastopljenom svinjskom masti. Na kraju se posipa šećerom i smota u štrucu te se stavi u namazanu tepsiju da se malo kiseli. Nakon toga se ispeče u pećnici. Masnica se poslužuje vruća, jer je upravo takva i najfinija. Za slanu masnicu najčešće se koristila mast sa sitnim vrućim čvarcima.

Masnica se prije uvijek radila, nije se jela samo kao desert već je puno puta ona bila i međuobrok i marenda, ali i doručak ili večera. Masnicu si svi jednako voljeli, i stari i mladi, pa su majke često puta znale praviti masnicu kako bi djeca kad god bi poželjela nešto jesti mogli uzeti komadić masnice. Recept za masnicu uvijek je bio isti, ali se masnica razlikovala od sela do sela. U nekim se selima masnica ne bi šećerila već bi joj se korica solila ili paprila, dok su u nekim selima znali dodavati i kim. Bilo kako bilo masnica se pekla u svakoj kući i svi su ju s veseljem jeli.

Danas rijetko gdje u Lici možemo vidjeti masnicu na stolu. Svi ju smatraju „prostim“ odnosno jednostavnim receptom koji „nije za goste“ ili se pri samoj pomisli da se to radi od svinjske masti ljudi zgražaju. No, ipak još uvijek postoji nekoliko obitelji koje njeguju običaje i masnicu spremaju upravo na Sveta tri kralja. Bilo bi lijepo da je takvih obitelji više jer kako i kaže stara poslovica „bolje da nestane sela nego običaja”! Dobar vam tek.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Jutarnji.hr

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close