Ružna istina o balonima i lampionima koje puštamo u zrak

Tena Brnad

Teško je uopće zamisliti koliko se balona pusti u zrak svakoga dana, svugdje u svijetu. Česti su na vjenčanjima, rođendanima i svečanim otvorenjima, piše 24sata.hr


Istina, lijepo ih je gledati dok nestaju na nebu, ali što poleti mora se negdje i spustiti, a to je ono što može prouzročiti ozbiljne probleme. Oni uzrokuju veliku štetu našem okolišu i ugrožavaju životinje i u divljini i oko nas.

Na to upozorava američka organizacija Ballons Blow.

Svi pušteni baloni, uključujući i one koji se prodaju pod lažnim napisom “biorazgradivi lateks”, vraćaju se na zemlju i ubijaju bezbroj životinja i uzrokuju opasne nestašice struje. Baloni mogu putovati tisućama kilometara i tako onečistiti najudaljenija i najčišća mjesta na svijetu. Vrijeme je da postanemo svjesni toga”, upozoravaju u toj organizaciji.

Objasnili su tvrdnju da baloni na kojima stoji da su biorazgradivi lateks, zapravo nisu biorazgradivi.

“Neki od takvih balona na koje smo naišli stari su godinama. Prirodni lateks može biti biorazgradiv, ali nakon dodavanja kemikalija, plastifikatora i umjetnih boja, koliko to više može biti prirodno? Može se smanjiti nakon nekoliko godina, ali sigurno je da neće nestati”, kažu.

Baloni pušteni u zrak nerijetko se raspadnu na nekoliko komada. Životinje balone od lateksa doživljavaju kao hranu što uzrokuje blokade njihovih crijeva i na kraju smrt. Također, trake kojima su baloni privezani znaju se omotati oko životinje, recimo pticama oko nogu ili kljunova i tako im onemogućiti hranjenje što u konačnici vodi do smrti od gladi.

Aktivisti ove organizacije neke životinje uspiju spasiti, ali većinu ne. Bilo je slučajeva kada se ptica toliko zapetljala u balon da je umirala u strašnim mukama. Stradavaju i kornjače kojima komadići balona završe u želucu. Napominju da je slična situacija i sa lampionima koji se pale i puštaju u zrak, samo što oni uz štetu životinjama, mogu prouzročiti i požar

Donosi 24sata.hr


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u