Lifestyle

Što je to “Prisutnost”?

Znate li stariju osobu, osobu sa invaliditetom ili jednostavno osobu koja živi sama, a potrebna joj je pomoć? Prisutnost može olakšati svakodnevni život.


Što je to Prisutnost? 

Neprofitna organizacija osnovana 1995. godine od strane udruge građana. Udrugu je osnovala grupa socijalno-orijentiranih građana koji su znali da je zbrinjavanje starih i nemoćnih osoba jedan od tri vodeća svjetska problema, koji su uspjeli “pročitati” trenutne potrebe usdf Hrvatskoj, te su pronašli početne izvore financiranja i pokrenuli proces socijalne inovacije – pomoć putem telekomunikacija namijenjene najugroženijoj populaciji.

Osnovna djelatnost Udruge

Organiziranje pomoći starijim i invalidnim osobama putem telefona i socijalnog uređaja. Svojim članovima, starijim i invalidnim osobama, priključujemo u njihovom stanu socijalni uređaj ( aparat poput telefona), a u dojavnom centru osiguravamo 24 – satno dežurstvo. Operater prima alarm kojeg preko daljinske tipke upućuje korisnik ako se nalazi u nezgodi, a sam si ne može pozvati pomoć. Daljinsku tipku korisnici nose na ruci kao sat ili kao lančić oko vrata.

Ostale djelatnosti:

1. jačanje, povezivanje i širenje socijalne mreže starijih osoba
2. razvijanje međugeneracijske solidarnosti
3. okupljanje i edukacija volontera, širenje vrednota dobrovoljnog rada

Socijalni uređaj:  suvremeni pristup u izvan institucionalnom zbrinjavanju stariji i invalidnih osoba

Pomoć putem socijalnog uređaja je socijalna inovacija unutar telekomunikacijske opreme koja uz odgovarajući dojavni centar s organiziranim dežurstvom pruža učinkovitu pomoć i psihološku sigurnost starijim i invalidnim osobama.

Socijalni uređaj je oblikom i veličinom sličan klasičnom telefonu. Ugrađeni mikrofon i zvučnik omogućuju dvosmjernu komunikaciju unutar cijelog stana, čak i kroz zatvorena vrata, što znači da korisnik može pričati bez slušalice u rukama npr. iz kreveta, s poda, iz sjedalice i slično.

Laganim pritiskom na daljinsku tipku korisnik aktivira socijalni uređaj koji odmah bira unaprijed programirane telefonske brojeve dojavnog centra.

Korištenjem socijalnog uređaja i daljinske tipke, starija osoba je 24 sata povezana sa dojavnim centrom , a preko centra s rodbinom, susjedima i službama čiju pomoć treba. Ovakav organizirani oblik pomoći omogućuje dulji, sigurniji i kvalitetniji boravak starije osobe u vlastitom stanu, doprinosi smanjivanju zahtjeva za smještaj u institucije, a time smanjuje troškove socijalnih službi.

Na službenoj stranici “Prisutnosti” možete doznati više informacija.


 

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close