Lifestyle

SRBI PANIČARE U UDBINI: Iako su većina, žale se na diskriminaciju?

Mala lička općina koja po posljednjem popisu stanovništva ima 1874 stanovnika, već nekoliko mjeseci sve je češće predmet novinskih i medijskih natpisa.  Jedan takav objavljen je i danas, samostalni srpski tjednik Novosti objavio je veliku priču pod znakovitim naslovom “Redarstvena operacija “Udbina””. Naslov koji neodoljivo podsjeća na redarstvenu akciju “Oluja” koja se održala 1995. godine i oslobodila Udbinu od srbočetničkih snaga, ponovno otvara prostor za razne konotacije i probleme nacionalnosti u toj ličkoj općini.

Glavni problem leži u činjenici da je popis stanovništva iz 2011. brojevima zaključio manjinsku zajednicu, a to su Hrvati s 844 stanovnika. Srba je u tom trenutku bilo 958, čime su službeno postali većina u Udbini. Uslijed toga Udbina je dobila dvojezične ploče na ustanovama, kako bi većinsko srpsko stanovništvo moglo uživati u blagodatima svoje kulture. Međutim, ove godine situacija se mijenja, a Srbi negoduju.

Ministar policije Vlaho Orepić ove godine pokrenuo je veliku akciju policijskih snaga koje su diljem Hrvatske, a pogotovo u pograničnim područjima, pregledavali nalaze li se prijavljene osobe zaista na svojim adresama prebivališta. Isto se dogodilo u Udbini, a Srbi negoduju iz neznanih razloga. Pravni poredak Republike Hrvatske provodi hrvatska policija, a u Udbini vrijede ista pravila. Iako su brojke Srba koji su trenutno izbrisani iz statistike građana jer ne žive u Udbini već vjerojatno u drugoj državi, relativno male i broje oko 70 stanovnika, oni se kao većina žale na rad hrvatskih vlasti i provođenja hrvatskih zakona.

Srpske Novosti dolijevaju ulje na vatru15292894_10154842160914791_1701024515_o


Srpski samostalni tjednik Novosti u rubrici Aktualno kao jednu od glavnih priča donosi onu iz Udbine, a podnaslov govori o tome kako se Srbi žale jer ih obilaze policijske patrole. Činjenica je da Ministarstvo unutarnjih poslova i resorni ministar Orepić provode akciju u cijeloj Hrvatskoj, što ne bi trebao biti problem. Problem cijele tematike kao i načina prenošenja informacija putem navedenog novinskog članka, vjerojatno leži u činjenici kako bi Srbi u Udbini zbog lažnih prijavljivanja adresa prebivališta, opet mogli postati manjina.

Načelnik Pešut bez komentara, a Adrinek podržava rad MUP-a

Kako bi detaljnije provjerili o čemu se radi, kontaktirali smo Ivana Pešuta, načelnika Općine Udbina. Na naš upit kako komentira probleme i žaljenje srpske zajednice u Udbini, ostao je zatečen i bez komentara jer nije upoznat sa situacijom i informacijama iz medija. U tjedniku Novosti s druge strane, cijelu situaciju vrlo detaljno komentira donačelnik Milan Uzelac.

S obzirom na činjenicu da se kroz cijelu priču spominje i Mario Adrinek, voditelj portala Udbina News i predsjednik Udruge Hrvata općine Udbina – Hrvatski Feniks, kontaktirali smo ga za komentar.

Podržavam akciju policije Republike Hrvatske i vjerujem da će dobro odraditi svoj posao. Ovo je primjer iživljavanja srpske većine nad hrvatskom manjinom na području općine Udbina pa je zato i naša Udruga Hrvata koja okuplja manjinu, prozvana desničarskom udrugom.  – kratko je izjavio Mario Adrinek iz Udbine

Srušena ploča za Crkvu hrvatskih mučenika

Slučajno ili ne, jutros je u našu redakciju došla i informacija o rušenju ploče za Crkvu hrvatskih mučenika u Udbini. S obzirom da je ploča bila velike kvadrature s fotografija je vidljivo kako je nasilno srušena (fotografija). Što se zbiva u Udbini, ostaje za vidjeti.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close