VijestiZdravlje

Recept za žuto čudo – palentu

Palenta, žganci ili pura je jelo od ukuhanog kukuruznog brašna. Ime palenta potječe od talijanske riječi polenta, koja je preuzeta od latinske riječi za ječmenu kašu (u prošlosti palenta se radila od drugih žitarica), piše The Plitvice Times.


U prošlosti, bila je tradicionalno jelo kućanstava slabije platežne moći u Lici. Iako danas postoji mnogo verzija u različitim dijelovima svijeta, ako želite najbolju palentu, morate posegnuti za kukuruznom krupicom samljevenom u mlinu. Kukuruzna krupica koja se koristi može biti žuta ili bijela, a ovisno o boji, lako se može prepoznati da li je riječ o slanom (žuta) ili slatkom jelu (bijela). Uobičajeno se jede sa mlijekom, vrhnjem ili se jede kao prilog uz glavno jelo.

Iako je palenta imala skromne početke, ako je savršeno kuhana, može biti zvijezda bilo kojeg jela, u bilo kojoj državi – bilo kada.

Sastojci

2 litre vode

500 grama kukuruznog brašna ili kukuruzne krupice

Sol

Priprema

  • Polako dodavati kukuruzno brašno ili kukuruznu krupicu u posoljenu vodu uz stalno i brzo miješanje.
  • Nastaviti miješati na laganoj vatri oko 30-60 minuta.
  • Ostaviti palentu da odstoji na sobnoj temperaturi oko 20 minuta. Poslužiti s mlijekom ili kao prilog.

Više priča iz najnovijeg broja The Plitvice Timesa možete pročitati na idućem linku:

Donosi The Plitvice Times.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: Wikimedia Commons

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close