Provjereno donosi priču: Kako su uništena Plitvička jezera?

Tena Brnad

Što se krije iza ostavke Darka Milinovića te koje su posljedice politike koja se vodila prema Plitvicama posljednjih 20 godina, tema je sinoć prikazanog priloga informativnog magazina Provjereno.

Dok je velika pozornost javnosti usmjerena na raskol u HDZ-u koji je nastao zbog izbora novog ravnatelja Plitvičkih jezera, u drugi plan pada činjenica da za mjesec dana na Plitvice dolazi redovita inspekcija UNESCO-a. Zbog velikog zagađenja i devastacije Plitvice bi se uskoro mogle naći na crnoj listi i izgubiti status Nacionalnog parka.

Uništenje prirode možda se najbolje vidi na Kostelčevoj špilji koja je oštećena zbog vibracija prometnice preko koje su svakodnevno prelazili kamioni od 40 tona. Snimke iz zraka pokazuju da apartmani na Plitvicama niču kao gljive nakon kiše, iako nemaju prateću infrastrukturu. Preko improviziranih sistema voda na Plitvicama se iz prirodnih izvora transportira prema privatnim objektima, a fekalije iz apartmana se slijevaju u prirodu. Prije mjesec dana analiza vode je pokazala da voda na Plitvicama nije za pranje, a kamoli tek za piće.

Pogledajte prilog o uništenju Plitivičkih jezera koji donosi Provjereno!

https://youtu.be/E2tLdBC6s0Y


Foto: screenshot

Komentari

X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u