LikaPolitika

Priopćenje iz Grada Gospića: “Radovi na Ličkom Osiku otvoreni su protuzakonito, isključivo u predizborne svrhe”

Na mail adresu redakcije portala LIKACLUB sinoć je stiglo priopćenje medijima koje potpisuje  gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević.

Reakcija se odnosi na pisanje pojedinih medija vezano uz projekte koje je započela bivša gradska vlast. U priopćenju je gradonačelnik objasnio u kojoj se fazi nalaze pojedini gradski projekti i pojasnio zašto određeni radovi, između ostaloga i radovi u Ličkom Osiku, još nisu dovršeni.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U skladu s načelom transparentnosti i s namjerom da uspostavimo još kvalitetniju suradnju s predstavnicima medija u Gradu Gospiću kako bi građani Gospića u svakom trenutku imali točne informacije o radu Gradske uprave, molim Vas da objavite priopćenje u cijelosti. Naime, od trenutka preuzimanja obnašanja dužnosti gradonačelnika moji suradnici i ja izloženi smo brojnim pritiscima od strane nekih medija koji za cilj imaju obmanuti čitatelje iznošenjem netočnih podataka vezanih uz projekte koje je započela bivša gradska vlast, ali ih nikada nije dovršila. Koristim ovu priliku da se i putem Vašeg medija obratim našim sugrađanima i kažem u kojoj su fazi pojedini gradski projekti.

• Radovi na Ličkom Osiku obustavljeni su uslijed oštećenja starog (postojećeg) kanalizacijskog sustava, a izračun za novi sustav nije stručno dimenzioniran da može prihvatiti svu oborinsku vodu. Daljnjim radovima bi se nanijele dodatne štete u visini iznad 2 milijuna kuna. Osim toga radovi su otvoreni od strane stare gradske vlasti, a da nisu osigurana proračunska sredstva. Dakle, otvaranje radova je bilo protuzakonito, isključivo u predizborne svrhe dok je radove nakon gubitka izbora vrlo naprasito zatvorila također stara garnitura i to s ciljem prikrivanja nanesene štete na kanalizacijskom sustavu.  U tijeku je sanacija učinjene štete.
  • Što se tiče izgradnje nogostupa za sigurnost djece do Osnovne škole dr. Jure Turić, reći ću samo kratko i jasno, a čitateljima ću ostaviti na zaključak. Za navedeni nogostup postoji glavni i idejni projekt, kojemu je,  gle čuda,  autor nitko drugi  nego gospodin Mate Žagar. Za sada je osim toga, potpisan i sporazum između Grada i MUP-a.  Radovi nisu ni mogli započeti iz razloga što nije ishodovana građevinska dozvola i sada smo u fazi prikupljanja ostale dokumentacije i suglasnosti javnopravnih tijela potrebnih za ishođenje iste. Svi znamo da je dug put od ideje do realizacije! Nekima je bio i predug – gotovo 30 godina.
  • Projekt obnove fasada, odnosno energetske učinkovitosti zgrada u fazi je prikupljanja suglasnosti stanara i zatvaranja financijske konstrukcije. 24. srpnja 2017. godine  održan je sastanak s predstavnicima stanara i direktorom Komunalca d.o.o. koji je nositelj projekta. Predstavnici stanara izrazili su volju i želju za provedbom projekta i  dobili su detaljne proračune i plan otplate kredita svog dijela sufinanciranja projekta (40%), odnosno radova. Izračun je vršen na osnovi petogodišnje i desetogodišnje otplate kredita, kroz plaćanje mjesečne pričuve. Čim dobijemo ovjerene izjave stanara objavit ćemo javni natječaj.  U rujnu ove godine očekujemo zatvaranje javne nabave i početak radova.
  • Nadalje, Grad Gospić se obvezao napraviti kosturnicu za žrtve Drugog  Svjetskog rata na Balinovcu, tj. prostoru Gradskog groblja Sv. Marije Magdalene. Međutim nitko od djelatnika Grada nije bio o tome informiran. Radovi su trebali biti završeni najkasnije do 15. lipnja 2017. kada je trebala početi i ekshumacija žrtava. Stara Uprava nije ni počela s izradom projektne dokumentacije, a kamoli s gradnjom. U komunikaciji s Ministarstvom hrvatskih branitelja saznali smo za projekt i počeli intenzivne pripreme kako bi što prije započeli i s realizacijom.

Također, potpuno je ista situacija i sa šetnicom na  Novčici i sa svim tzv. započetim projektima i idejnim projektima kojega je stara gradska vlast imala na umu realizirati, a nije ih realizirala.  Od svega nam je ipak najsimptomatičnije  da je idejni tvorac svega vidljivoga ali i  nevidljivoga gospodin Mate Žagar uredno primio novac za svoje ideje i idejne projekte. Kako rekoh – dug je put od ideje do realizacije i mi ćemo ga sigurnim korakom prevaliti i doći do konačnog cilja, a to je  dobrobit Grada Gospića i svih njegovih stanovnika.

Zahvaljujem se na objavi priopćenja, te za sve dodatne informacije Gradska uprava Vam  stoji na raspolaganju.

S poštovanjem,

Karlo Starčević

Gradonačelnik Grada Gospića

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.

Oznake
Back to top button