VijestiTech

PRIJE 40 GODINA PROMIJENIO SVIJET Sjećate li se svog prvog walkmana?

Slušanje glazbe na ulici, u autobusu, na plaži bilo je užitak, ali nije sve bilo savršeno. Baterije, pogotovo ako ste ih kupili na kiosku u tadašnjoj Jugoslaviji, brzo su se trošile, piše 24 sata.


Prije 40 godina stigao je i zauvijek promijenio način na koji slušamo glazbu. Sonyjev Walkman iznio je zvuk na ulice i omogućio nam da u omiljenim notama uživamo i kad nismo kod kuće.

Čast da ga predstavi svijetu imao je, početkom 1979. godine, tadašnji čelnik Sonyja Akio Morita. Okupio je mlade inženjere, planere, novinare i pokazao im prototip mini kasetofona kodnog imena Sony Pressman.

Ovaj proizvod zadovoljit će mlade ljude koji glazbu žele slušati cijeli dan. Nosit će ga svugdje sa sobom. Vjerujte mi, plasiramo li ovaj proizvod na tržište, bit će to veliki hit, rekao je Morita.

Već 1. srpnja 1979. u trgovine je stigao prvi plavo-srebrni Walkman TPS-LS2. U Japanu se prodavao za 150 dolara (oko 1000 kuna). Godinu poslije mogli su ga kupiti i Amerikanci.

Govorili su da će propasti jer je skup

Iako su mu skeptici predviđali propast jer je skup, a ne može niti snimati, Walkman je postao ogroman hit. U prva dva mjeseca prodano je čak 50.000 uređaja jer ljudima se svidjela ideja da svoju glazbu nose sa sobom, a da pritom nikome ne smetaju jer imaju slušalice.

Walkman je bio nekoliko stvari u jednom. Bio je malo, moglo ga se nositi sa sobom i, što je najvažnije, uza razliku od tranzistora, imao je stereo slušalice uz koje je glazba zvučala puno bolje, rekao je za USA Today povjesničar tehnologije Stewart Wolpin.

Nakon Sonyja, walkmane su počeli proizvoditi i konkurenti poput Fishera, Philipsa, Panasonica, Philipsa…Početkom 1980-ih pojavio se i na našim ulicama iako su ga tada mahom imali oni kojima su roditelji ili rođaci radili u inozemstvu. U domaće je trgovine stigao u drugoj polovici desetljeća.

Možemo slobodno reći i da je Walkman glavni “krivac” za popularizaciju audio kaseta. Ljudi su glazbu htjeli nositi sa sobom što se vidi i u trendu pada prodaje gramofonskih ploča i “boomu” kaseta sredinom 1980-ih.

Više na 24 sata.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Pixabay

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close