Tech

Planiraju izgraditi pametne ceste

Krajem godine, u Ujedinjenom Kraljevstvu će se testirati prve ‘pametne ceste’, koje će električnim automobilima omogućiti mnogo veću autonomiju – bez potrebe za stajanjem i punjenem vozila.

‘Potencijal za punjenje vozila niskih emisija ispušnih plinova pruža vrlo uzbudljive mogućnosti. Vlada je već izdvojila 500 milijuna funti u sljedećih pet godina, kako bi Britanija bila u samom vrhu po pitanju implementacije ovih tehnologija’, rekao je ministar prometa Andrew Jones. Prvi testovi počinju već ove godine i trajat će 18 mjeseci, a nakon toga bi se trebalo početi testiranje i na stvarnim cestama.

new_2814092__electric-car

U slučaju da se ti testovi pokažu uspješnima, s vremenom bi sve bitnije prometnice iskoristile ove nove mogućnosti. U sklopu toga, hibridna i električna vozila bit će opremljena tehnologijom bežičnog punjenja, a svi detalji bit će poznati s prvim ugovorima.

Pored toga, Britanija već sada planira instalaciju električnih stanica za punjenje svakih 30-tak kilometara na autocestama. Budućnost u kojem bi se takva infrastruktura spojila s cestama koje pune vozila je sad već vrlo izgledna.


Tekst: tportal.hr
Foto: everythingmotoring.com / 3.bp.blogspot.com

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close